Főoldal Hírek Ünnepi megemlékezés az Újfehértói Kutató Állomás 70. éves évfordulóján

Ünnepi megemlékezés az Újfehértói Kutató Állomás 70. éves évfordulóján

by dorottya.ami

Az ÉKASZ Szakmaközi Szervezet és Terméktanács, a NAIK GYDKI Újfehértói Kutató Állomás, és a Magyar Kertészeti Szaporítóanyag Nonprofit Kft. közös szervezésében rendezték meg az Újfehértói Kutató Állomás megalapításának 70. éves Ünnepi megemlékezését 2020. január 28-án Újfehértón.

A helyszín, a város központjában lévő Zsindelyes Ház díszterme zsúfolásig megtelt érdeklődőkkel. Dr. Lakatos Tamásnak, a NAIK GYDKI intézetigazgatójának a megnyitója után Dr. Gyuricza Csaba, a NAIK főigazgatója, Baracsi Béla, a MKSZN Kft. ügyvezetője és Dr. Hosszú József, Újfehértó város polgármestere mondott köszöntőt.

Az ünnepségen Gyuricza Csaba, a NAIK főigazgatója kiemelte, hogy 1949-ben hozták létre az akkori nevén Újfehértói Kertészeti Kísérleti Telepet, valamint, hogy ötven évvel ezelőtt pedig az itt kinemesített Újfehértói Fürtös meggy fajta kapta meg az állami elismerést.

Beszédében Dr. Hosszú József polgármester elmondta többek között, hogy a város önkormányzata szeretné, ha a településen a porták előtt is – természetesen ott, ahol erre megfelelő hely van – ültetnének újra több Újfehértói Fürtös meggyfát, ápolva ezzel is e térség megbecsült gyümölcsének hírnevét. Ehhez segítséget is ígért a lakók számára.

Ezután Dr. Nagy István agrárminiszter – aki e szabolcsi város szülöttjeA kutatás és az innováció szerepe a gyümölcstermesztésben címmel tartott nagy sikerű előadást. Ebben kiemelte többek között, hogy csak a megbecsülés és a köszönet hangján szabad szólni a kutatóállomás egykori és jelenlegi dolgozóinak munkájáról. Úgy fogalmazott, hogy a tudományos kutatómunka helyét és szerepét a huszonegyedik században is meg kell találnunk, s ehhez a szaktárca igyekszik biztosítani a megfelelő körülményeket.

Ezután Dr. Takács Ferenc és Dr. Szabó Tibor ismertették az elmúlt 70 évnek a gyümölcstermesztés szolgálatában eltöltött főbb vonatkozásait.

Az ünnepségen sor került az Öko-forrás Közhasznú Alapítvány Kuratóriuma által alapított Jánosy Andor díj átadására is. Az elismerést a biodiverzitás megőrzéséért végzett kiemelkedő tevékenységének elismeréseként Dr. Szabó Tibor, az Újfehértói Kutató Állomás tudományos tanácsadója, agrármérnök, kutató-fajtanemesítő, a kutatóállomás korábbi vezetője vehette át Nagy István agrárminisztertől.

Nádasi Zoltán

0 hozzászólás
0

Kapcsolódó bejegyzések