A kormány határozott lépést tett a laboratóriumi úton előállított hústermékek hazai forgalmazásának megakadályozására. Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes kedd délelőtt terjesztette a parlament elé a műhús előállításának és forgalomba hozatalának általános tilalmáról szóló törvényjavaslatot.
A kormány indoklása szerint a hagyományostól eltérő technológiákban rejlő kockázatok miatt szükséges a szabályozás. „Az emberi szervezetbe kerülő élelmiszer egyszersmind igen nagy veszélyforrás is lehet” – fogalmaz a javaslat, amely a laboratóriumi hús fogalmát mint „állati sejtekből vagy szövetből mesterséges körülmények között, az élő szervezeten kívül izolált vagy előállított termék” határozza meg.
A törvényjavaslat kivételt kizárólag az orvosi és állatgyógyászati célú felhasználás esetében engedélyez.
Európai uniós fenntartások
A kezdeményezés nem újkeletű: már tavaly ősszel is napirendre került egy hasonló szabályozás lehetősége, amelyet az Európai Bizottság akkor – a műszaki szabályozások információs rendszerének (TRIS) értékelését követően – indokolatlannak és az egységes európai piacra nézve potenciálisan károsnak ítélt.
Magyarország ugyanakkor nem lenne egyedül az EU-ban a műhús betiltásával. Olaszország már korábban törvénybe iktatta a szintetikus húsok gyártásának és forgalmazásának tilalmát, bár szakértők szerint az olasz szabályozás is ütközik az európai jog alapelveivel.
„Mindkét tilalom megalapozatlan, nem tudományos bizonyítékokra épül – különösen, ha figyelembe vesszük, hogy a tenyésztett hús még nem is elérhető az európai fogyasztók számára” – nyilatkozta korábban Francesca Gallelli, a Good Food Institute európai vezetője, aki rámutatott, hogy az olasz törvényhozók megsértették az uniós eljárásrendet, mivel csak a törvényjavaslat parlamenti elfogadását követően nyújtották be EU-s véleményezésre.
A magyar javaslat parlamenti vitája és szavazása várhatóan a következő hetekben esedékes.