Főoldal Hírek Torma továbbképzés Újlétán

Torma továbbképzés Újlétán

by Agrármédia
Megelőzi, egyesek szerint gyógyítja is a rákot. Segít a náthás, influenzás betegségek átvészelésében. Ezen kívül még legalább 10 féle kedvező élettani hatása van a rendszeres fogyasztásának. Csodanövény a torma, mégis keveset fogyasztunk belőle. Pedig a magyar konyha egyik fő alapanyaga. A fogyasztás visszaesésének egyik oka az, hogy a boltokban kapható tormás termékek minősége sok esetben nem megfelelő. Pedig a Magyarországon megtermelt torma jobb minőségű a kínai, sőt a lengyel vetélytársnál is. A hajdúsági „létai” torma pedig igazi kuriózum a termötáj külömleges klimatikus és talajadottságainak, és a helyi termelők évszázados tormatermesztői tapasztalatának köszönhetően.

Szabó Balázs – Agro Center

Az ICL szaktanácsadói, a környékbeli termelők és az Agro Center közös rendezvényen keresték a tormatermelés és -értékesítés javítását szolgáló megoldásokat Újlétán. A torma termesztése igényli a szaktudást, de megfelelő növénytáplálással már nagyon kevés vegyszerezéssel, vagy akár bio módon is termelhető. Rácz Gábor az ICL szaktanácsadója a keléstől a betakarításig tartó technológiai támogatást ajánlott a gazdáknak, hogy a befektetett input anyagok, műtrágyák a leghatékonyabban felhasználhatók legyenek felhasználhatók a növény számára. Ez jelentősen növeli a gazdaságosságot.
A felvásárlók elmondták, hogy idén jó, közepes termést várnak és úgy tűnik a felvásárlói árra sem lesz panasz. Véleményük szerint a torma ágazat megmaradásának, illetve fejlődésének az lenne az egyik feltétele, hogy a termő terület növelése helyett, a megtermelt torma minőségét kellene javítani. Mintegy 12 ezer tonna terményt lehet a jelen piaci körülmények között értékesíteni, ezt kellene első osztályú  minőségben előállítani. Így  a 1,5 Euró körüli felvásárlói árat folyamatosan lehetne tartani.

Rácz Gábor – ICL

Rácz Gábor elmondta azt, hogy az ICL modern termékeinek használata alapját jelentheti annak, hogy a hektáronkénti költségek minimalizálása mellett a gazdák a hasznot maximalizálhassák. Az H2Flow, és Agro Master termékcsaládok a talaj vízhásztartásának egyensúlyban tartásától, a tápanyagfelvételig segítik a növényt a fejlődésben. És teszik mindezt mérgező kémiai anyagok használata nélkül!

Agrár Média Iroda

A képre kattintva képgaléria nyílik

0 hozzászólás
0

Kapcsolódó bejegyzések