A kukorica toxintartalmának csökkentéséért a termelők sokat tehetnek, hangzott el egy online eszmecserén, ahol Párkányi Gábor (Mertcontrol Hungary Kft.), Szieberth Dénes (Magyar Kukorica Klub) és Tanyi Ervin (Romer Labs) a mikotoxinok, különösen az aflatoxin problémájáról beszélgettek. A mikotoxinok fonalas penészgombák anyagcseretermékei, amelyek komoly egészségkárosító hatással bírnak mind emberekre, mind állatokra, és világszerte szigorú szabályozás alatt állnak.
Az aflatoxin B1 a legmérgezőbb, és leginkább a tejben jelenhet meg, ha állatok szennyezett takarmányt fogyasztanak. Az Európai Unióban 20 ppp (parts per billion) az aflatoxin-határérték takarmányok esetében, míg élelmiszerekben ennél jóval alacsonyabb, általában 5-10 ppp.
A kukoricánál különösen magas a fertőzési kockázat, mivel az Aspergillus flavus nevű gomba a talajban, szármaradványokon telel át, és a szél vagy eső révén kerülhet a növényre. A kukoricamoly és a gyapottok bagolylepke is segíti a fertőzés terjedését. A kukorica különösen érzékeny az aflatoxinra, ami részben a hibridtől és a termesztési körülményektől függ.
Párkányi Gábor beszámolt arról, hogy a legutóbbi, aflatoxinos szezonban 2500 mérésből 10%-nál találtak 20 ppp feletti aflatoxin B1-szintet. 2024-ben 4,8 millió tonna kukoricatermés várható, de az aratás még folyamatban van, így a végső eredmények még nem reprezentatívak.
A szakértők javaslatai közé tartozik a vetésforgó betartása, a precíziós növénytermesztés alkalmazása, és a fertőzés monitorozása, például a kombájnokban történő mérési technológiák bevezetésével. A tárolási körülmények javítása is kulcsfontosságú a toxinok megjelenésének csökkentése érdekében, beleértve a termény megfelelő szellőztetését, hűtését és elkülönített tárolását.
A hatékony növényvédelem, különösen a kártevők elleni védekezés, valamint a hibridek fertőzésre való fogékonyságának vizsgálata szintén fontos szerepet játszhat a fertőzés minimalizálásában. Az ilyen intézkedések segíthetnek a kukoricatermelés biztonságosabbá tételében és a toxinos fertőzések megelőzésében.