Főoldal Állattenyésztés Szabolcsi szárnyalás

Szabolcsi szárnyalás

by Agrármédia

Szabolcs- Szatmári barangolások galambászoknál

  Az utunk először a megyeszékhely, Nyíregyháza mellett található Kálmánházára, Schmidt István portájára vezetett.

A délelőtti órákban való érkezéskor, a kedves fogadtatás után irány a galambház. Az udvar hátsó részében található, szépen kialakított, szinte kisebb ház méretű galambházban (igaz, nem számoltam!), de közel 500 galamb, nagyrészt pergők voltak. Szerencséje van, hogy felesége, Irénke, megértő e téren is!

 

   A galambjai zöme Debrecen híres fajtája, de láthattam a Pista Barátom által elkezdett (azóta hanyagolt?), főként szelektálás révén tenyészteni kezdett nyíregyházi díszgalamb és nyírségi pergő egy-egy csoportját. Csodálkozom, hogy valakit ennyire magával tud ragadni a pergők világa. A forma, a színek, a repülés vonzalma. Ezúton is jó egészséget kívámok Pista Barátomnak. Remélem, hamarosan újra régi formájában találom Őt.

 

 

A következő állomás Mátészalka, Pénzes István háza. A szívélyes fogadtatás itt sem maradhatott el. Pista a székesfehérvári bukó szívesrajzú változatának jónevű tenyésztője közel 40 éve. Habár, mint utólag hírlik, újra vannak egyszínű galambjai is. Első galambjai némelyike még néhai Lehner Ignáctól, a fajta kimagasló egyéniségétől származtak. A hátsóudvarban elhelyezett puritán, de célszerűen kialakított dúcai igazi szépségeket rejtettek.

   Nem igazán irigylem a házigazdát. Munkája miatt gyakran későn érkezik haza. A galambok ellátásában azonban besegít felesége, Júlia is. Ja, így már azért könnyebb! Jó, igényes tenyésztője a székesfehérvári bukónak. Önzetlensége gyakran megmutatkozik, ha valahova galamb kell… Tőle a túlszaporulat mindig gazdára lel romániai, ukrajnai tenyésztők körében.

 

 

Jánkmajtis: Bánk Richárd. Szüleivel él. Ricsi kicsit a szívem csücske a székesfehérvári bukó tenyésztői közt. Egy kellemes, rendkívül udvarias, jól felkészült, fiatal galambász. Érti, érzi a fajtát. Azok közé tartozik, akik rendre segítenek, ha kell valahova ajándékba néhány székesfehérvári bukó. Csak szíves hátú egyedei vannak.

        A szépen, célszerűen kialakított galambháza akár mintaként szolgálhatna. Puritánság, ugyanakkor praktikusság jellemzi. A túlszaporulat soha nem gond nála, hamar elkel.

 

Utunk következő állomása Csenger, a mezőgazdasági tevékenységet folytató Csernyi István bátyám háza. Az ízes kifejezései, a határozott véleménye. Milyen aktívan „elvitatkoztunk” a világ dolgairól.

Régi ismeretség köt össze bennünket! Még anno, a székesfehérvári bukó újra-elismertetési folyamatának legelejéről. Közel 25 éve. Ezúton is köszönöm megtisztelő barátságát!

Az udvarában székesfehérvári bukó, szolnoki bagdetta, angol begyes, alföldi parasztgatyás, magyar pávagalamb… Igazán saját kedvelésére tartja. Hát a vendéglátása… kedves felesége, Ilonka és családja által… nos, az nem sem felejthető. Azok az ízek… most is a számban vannak… a szabolcsi almapálinka, a levélbe burkolt töltött káposzta, a szilvalekvár íze…

 

            Ha már errefele jártunk, átugrottunk Szatmárnémetibe is, Juhos Bertalanhoz. Lássuk a szatmári babosszíves bukó és a szatmári suta szülővárosát, avatott tenyésztőjét. Nem mai keletű az ismeretségünk.A vendéglátás zavarba ejtő volt. A tele hasra jól csúszott már bemutatkozáskor is a pálinka és utána a hideg sör. Aztán irány a galambok! Az időközben már európai elismertetést nyert szatmári babosszíves bukók látványa lenyűgöző, igazi színkavalkád.

Gratulálok az eredményhez! A már egyöntetű fejforma és babozottság igazolja a fajta létjogosultságát! Néhány pár székesfehérvári bukó szíves rajzú változatát is volt szerencsénk látni, jó minőségben. Egy másik dúcban a szatmári suta visszatenyésztett egyedei láthatók. A típusában már megfelelő, de még sok tekintetben csiszolandó egyedek jelzik, az irány jó.

Szöveg:

Bárány István

Fotók:

Bárány István, Juhos Roland, Pénzes Andrea

0 hozzászólás
0

Kapcsolódó bejegyzések