Főoldal HírekEgyéb Rangos elismerést kapott Dr. Kruppa József

Rangos elismerést kapott Dr. Kruppa József

by Agrármédia

Dr. Kruppa Józsefnek, a Debreceni Egyetem címzetes egyetemi tanárának, a Kruppa-Mag Kutató Kft. ügyvezető tulajdonosának a Gábor Dénes díjat adományozták.

Dr. Kruppa József, a sikeres növénynemesítő

A Kisvárdán élő professzornak a http://www.gabordenes.hu/gabor-denes-dij-2020/ hivatalos honlapon közzétett méltatása alapján „kimagasló hozamú és beltartalmú, országosan termesztett burgonya-, lucerna-, rozs- és tritikálé-fajtáinak megalkotásáéért, a hazai nemesítés oktatási és vállalkozási viszonyainak eredményes megújításáért, a vetőmagkultúra önzetlen támogatásáért” ítélték meg a díjat, amely a civil szféra egyik legnevesebb alkotói elismerése ma Magyarországon. A tudósról elnevezett elismerés alapvető célja a névadó életpályájával szimbolizált innovatív magatartás elismerése.

Dr. Kruppa József Kisvárdán született 1960.-ban. A nagyhírű Kisvárdai Bessenyei György gimnáziumban érettségizett 1978-ban, majd Tessedik Sámuel városában, Szarvason öntözéses-meliorációs üzemmérnökként végzett 1981-ben. A Debreceni Egyetemen 1988-ban szerzett agrármérnök oklevelet, 1994-ben egyetemi doktori címet, 2001-ben PhD tudományos fokozatot – mindkettőt summa cum laude minősítéssel.
Dr. Kruppa József1981-től a fényeslitkei Tiszagyöngye Mezőgazdasági Termelőszövetkezetben kezdett dolgozni agronómusként, majd 1988-ban a Debreceni Agrártudományi Egyetem Kisvárdai Teichmann Telepén kezdte kutatói pályafutását: 2000-ben a Debreceni Egyetemre hívták, ahol egyetemi adjunktus, majd vezető kutató a Növénytudományi Intézetében, mellette pedig megbízatást kapott a Debreceni Tangazdaság és Tájkutató Intézet intézetigazgató – helyettesi, majd igazgatói tisztére.

Ryefood rozs szaporítása Mezőfalván

A Kruppa-Mag Kutató, Vetőmagtermesztő és Kereskedelmi Kft.-t 2006-ban alapította meg. Növényfajtái közül a Hungaro tritikálé (durumrozs) és a Ryefood rozs fajták szaporító- és vetésterülete több éve meghatározó Magyarországon. A Ryefood rozsfajtája 2014-től piacvezető a rozs szilázs előállításában. A Pannónia burgonyafajtája itthon és a külhoni magyarok körében is közkedvelt. Olimpia lucernafajtája iránt is egyre nagyobb a kereslet. Legújabb nemesítése (2019) a Dimenzio tritikálé fajta, de új lucerna fajtajelölttel is rendelkezik.
Számos szakcikk és szakkönyv írója, szerkesztője, tudományos és szakmai rendezvények szervezője. 20 éve a növénynemesítés tárgyfelelős tanára a vetőmag – gazdálkodási szakmérnök képzésben, Szarvason. Közéleti tevékenységével, különösképpen a Magyar Tudományos Akadémia Növénynemesítési Tudományos Bizottságának tagjaként a magyar növénynemesítés és a hazai fajták vetőmag előállításának önzetlen támogatója, segítője.

Szakmérnök záróvizsga-bizottságban Szarvason

A Gábor Dénes-díjak átadására – a pandémiás helyzettől függően – 2021. elején kerül sor az Országházban. Bővebb információ: http://www.gabordenes.hu/gabor-denes-dij-2020/

A NOVOFER Alapítvány 1989-ben hozta létre ezt a díjat, amely a műszaki-szellemi alkotások, a mérnöki munka, a technológiai fejlesztés terén nyújtott kiemelkedő teljesítmények elismerését célozza. Különösen értékessé teszi ezt az elismerést ezúttal az is, hogy 2020-ban emlékezhettünk meg a névadó magyar fizikus, gépészmérnök, villamosmérnök, a holográfia feltalálója születésének 120., valamint 2021-ben pedig a Nobel-díjnak a részére történő odaítélésének az 50. évfordulójáról.

A díjazottak között volt 2020-ban:

Dr. Csicsery Zsigmond, vegyészmérnök, nyugdíjas tanácsadó,

Dr. Fekete Andrea, kutató gyermekorvos, a Semmelweis Orvostudományi Egyetem docense, a SIGMA DRUGS startup alapító vezetője,

Dr. Hebling János, fizikus, a Pécsi Tudományegyetem, TTK Fizikai Tanszék professzora,

Dr. Kacskovics Imre, állatorvos, az ELTE dékánja, ImmunoGenes Kft. és ImmunoGenes-ABS Zrt. ügyvezetője,

Keserű György Miklós, vegyészmérnök, akadémikus, Természettudományi Kutatóközpont kutatócsoport-vezetője,

Dr. Németh Géza, villamosmérnök, híradástechnikai szakmérnök, a BME Távközlési és Médiainformatikai Tanszék habilitált egyetemi docense, a Beszédkommunikáció és Intelligens Interakciók Laborcsoport vezetője, és

Dr. Kruppa József növénynemesítő agrármérnök, a Debreceni Egyetem c. egyetemi tanára, a Kruppa-Mag Kutató, Vetőmagtermesztő és Kereskedelmi Kft. ügyvezetője és tulajdonosa.

Nádasi Zoltán

0 hozzászólás
0

Kapcsolódó bejegyzések