Főoldal HírekEgyéb NYÍRSÉGI DISZNÓTOROS FESZTIVÁL és NEMZETKÖZI BÖLLÉRVERSENY 2022.02.19. NYíregyháza

NYÍRSÉGI DISZNÓTOROS FESZTIVÁL és NEMZETKÖZI BÖLLÉRVERSENY 2022.02.19. NYíregyháza

by Agrármédia

2022. február 19., Nyíregyháza

Idén újra eljöhetnek Nyíregyházára a böllérek összemérni tudásukat!  Tavaly a pandémiás szabályozások nem tették lehetővé a disznótoros fesztivál megtartását, de ebben az évben – nagy óvintézkedések mellett – a már megszokott koncertek és a zenés-táncos programok elhagyásával megszervezik a IV. Nyírségi Disznótoros Fesztivált, ami a XX. Nemzetközi Böllérverseny is lesz egyben.

A Sóstói Múzeumfaluban 2022. február 19-én, szombaton sorra kerülő disznótoros fesztivál főszerepében a gasztronómia áll majd. A hentesek választhatnak, hogy mangalicát vagy egyéb hússertést dolgoznak fel, de a versenyben csak azok vehetnek részt, akik mangalicát vágnak.

Résztvevő csapatok érkeznek majd a jelenlegi határainkon túlról, pl. Erdélyből, Kárpátaljáról, a Vajdaságból és a Felvidékről is. Többek között a szúrási, a vágási és a feldolgozási technikáikban fognak versenyezni, a látogatók kedvenc csapata pedig közönségdíjban részesül.

A disznótor finomságait, pl. a hurkát, a kolbászt, a toroskáposztát a versenyzők a népi hagyományoknak megfelelően készítik majd el. A böllérek munkáját szakértő zsűri fogja elbírálni, értékelik majd a legjobb fogópálinkát és forralt bort is.

Az idén a farsangi hagyományokat is felvonultató, szabadtéri rendezvényre a belépéshez oltási igazolvány nem lesz szükséges.

A rendezvényt díjmentesen lehet majd látogatni, és kóstolójegy vásárlásával tudnak a „disznóságokból” fogyasztani az érdeklődők. A megyeszékhelyről ingyenes buszjáratok indulnak majd Sóstóra.

A hamisítatlan falusi hangulatot felelevenítő böllérverseny az Észak-Alföldi Régió egyik jelentős idegenforgalmi rendezvénye, ezért érdemes majd ellátogatni ide azoknak, akik át szeretnék élni a régi disznó vágások hangulatát!

Fotók:

Nádasi Zoltán

0 hozzászólás
0

Kapcsolódó bejegyzések