Főoldal Hírek Metszési bemutató a Holland Almánál

Metszési bemutató a Holland Almánál

by Agrármédia

Metszési bemutató a Holland Almánál

 

Szinte már hagyománynak tekinthető, hogy a Holland Alma Kft. Gyümölcsfaiskola minden februárban metszési bemutatót és alma szakmai napot szervez Vásárosnaményban.Az idei rendezvényre közel százan gyűltek össze a Hunor Hotel Konferenciatermében. A szakmai nap első felében a fajtahasználatról és az alma piaci helyzetéről, a 2019-es termés-kilátásokról, a metszés élettani alapjairól, növényvédelemről és tápanyaggazdálkodásról, valamint mezőgazdasági biztosításokról kaphattak információt a jelen lévők. A rendezvény második része pedig Fekete Miklós pusztadobosi almaültetvényében folytatódott egy metszési bemutató keretében.

            Első előadóként Babicz Szabolcs, a faiskola termelésvezetője ismertette a fajtaújdonságok jellemzőit. Az alma mellett egyéb gyümölcsfajokra is kitért. Mondandójának kiemelt része az Allegro és Bonita almafajták bemutatása volt. Az Allegro, mint poligénes rezisztenciával rendelkező, korai (júliusi) fajta, ideális választás a piac bevezetésére, valamint a munkacsúcsok széthúzására, megjelenésében és ízében pedig igazi kuriózum az asztali almák piacán. Az „almák Ferrarija”-ként aposztrofált, varasodásrezisztens, egyedi megjelenésű, nagyon jól tárolható Bonita pedig a kései érésű almák egyik meghatározó fajtája lesz. A faiskolavezető bemutatta a Bonita európai térhódítását és a fajtában rejlő lehetőségeket.

 

Dr. Cehla Béla cégvezető a Naturalma Program eddigi eredményeiről és az Naturalma márkanév alatt szereplő fajták piaci szerepléséről, valamint az almamarketing és szaktanácsadás előtt álló feladatokról beszélt.

Harmadik előadóként a Debreceni Egyetem professor emeritusa, Dr. Gonda István az idei évet jellemző rügyállapotokról és az ehhez fűződő európai és hazai terméskilátásokról, valamint a különböző rügyterhelésű almafák metszési taktikájáról tartott előadást.

A Naturalma Zrt. szaktanácsadója Kaponyás Ilona az almaültetvények tápanyaggazdálkodásának és növényvédelmének aktuális kérdéseivel foglalkozó prezentációt tartott, amiben sok hasznos gyakorlati tanácsot adott a jelen lévő termelőknek.

Az előre meghirdetett programon felül, a Naturalma Program elindulásánál kulcsszerepet játszó dr. Csipkés József újszerű megközelítésben beszélt a mezőgazdasági biztosítások rendszeréről.

A rendezvényen egybegyűlt termelők ezt követően Fekete Miklós 10 hektáros Naturalma ültetvényébe tettek egy buszos kirándulást, ahol a házigazda bemutatta az ültetvény főbb jellemzőit. Beszélt az alany és fajtahasználatról, a talaj-adottságokról, térállásról és a bio átállás alatt álló ültetvény főbb paramétereiről. Ezek után pedig dr. Gonda István tartott gyakorlati metszési bemutatót Babicz Szabolcs és Kalydi Tamás segítségével. A bemutató során kitértek a fajták jellegzetességeire, szemléltették a rügyterhelés és a metszés mértékének, valamint taktikájának alkalmazását a különböző rügyberakódottságú almafákon. A bemutatót számos kérdés kísérte a termelők részéről, a szakértők pedig igyekeztek minden felmerülő kérdésre választ adni.

 

A kertben tett látogatást egy kései ebéd követte a Hunor Hotel éttermében. A hotel parkolójában pedig a Goagro Kft. önvezető traktora által üzemeltetett Tornado Radius, hajlított ponyvás gyümölcsrázó gép bemutatóját tekinthették meg a résztvevők. Az autonóm traktor és a rázógép a termelők egyik legégetőbb problémájára, a megfelelően képzett élő munkaerő hiányára adhat hatékony megoldást.

 

A Holland Alma következő szakmai napjára biztosan nem kell egy évet várni. Ha nem akar lemaradni a következő alkalomról, regisztráljon Hírlevélre a hollandalma.hu oldalon.

0 hozzászólás
0

Kapcsolódó bejegyzések