Főoldal Kiemelt Magyarország szintetikus hús betiltására tett lépéseit az Európai Bizottság vitatja

Magyarország szintetikus hús betiltására tett lépéseit az Európai Bizottság vitatja

by Varga Sándor

Magyarország egy törvényjavaslatban kezdeményezte a szintetikus, laboratóriumban előállított hús betiltását, amit azonban az Európai Bizottság (EB) az uniós szabályozásokkal összeegyeztethetetlennek ítélt. Az EB szerint a magyar tilalmat megalapozó tudományos és gazdasági érvek hiányosak, és az ilyen korlátozás megsérti az egységes európai piac szabad kereskedelmi elveit.

1. Az EB álláspontja és eljárási követelmények

Az EB a TRIS-értékelési folyamat során megállapította, hogy a magyar javaslat indoklása hiányos, különösen az egészségügyi és környezetvédelmi kockázatok részletezését illetően. Az EU 2015/1535 irányelv szerint az uniós belső piac szabad működését akadályozó törvényekkel szemben a tagállamoknak előzetes konzultációt kell folytatniuk az EB-vel.

2. A magyar kormány érvei

A magyar Agrárminisztérium szerint a laborhús betiltása a közegészségügy, a környezetvédelem és a hagyományos vidéki életmód megőrzése érdekében szükséges. Az érvek szerint a szintetikus húsok bevezetése veszélyeztetheti a helyi mezőgazdaságot, és a természetes alapú élelmiszerekhez való hozzáférést.

3. Tagállami visszajelzések és EU-szintű vélemények

A törvénytervezet számos uniós tagállam kritikáját váltotta ki. Hollandia például hangsúlyozta, hogy az uniós piac egységessége megköveteli, hogy minden tagállam tiszteletben tartsa az EU-n belül szabadon forgalmazható termékek értékesítésének jogát. Svédország szintén aggodalmát fejezte ki, mivel Magyarország nem támasztotta alá egészségügyi és környezetvédelmi érveit. Litvánia és Csehország is úgy véli, hogy a tilalom akadályozza a technológiai fejlődést és az EU versenyképességét.

4. Olaszországi precedens

Olaszország már korábban betiltotta a laborhús forgalmazását, ami az EU-s előírásokat sértheti, mivel nem egyeztetett időben az EB-vel. Az olasz törvény így a szabályok megsértésével jött létre, és a Good Food Institute képviselője szerint tudományos alapok nélküli, mivel az ilyen húsokat még nem forgalmazzák az európai piacon.

5. A műhús fogalma és kategóriái

A „műhús” kifejezés növényi alapú húshelyettesítőket és laboratóriumi körülmények között, állati sejtekből növesztett húsokat foglal magában. Míg a növényi alapú alternatívák már elérhetők a piacon, a laborhús forgalmazása jelenleg még nem kezdődött el Európában.

6. A jövőbeli döntések tétje

A magyar kormány a következő hetekben válaszol az EB kérdéseire. A vita tétje, hogy az uniós piac szabad működését sértő korlátozások milyen mértékben lesznek elfogadhatók a jövőben, különös tekintettel az innovatív, de érzékeny kérdéseket felvető élelmiszeripari termékekre.

0 hozzászólás
0

Kapcsolódó bejegyzések