Főoldal HírekEgyéb MAGYAR ÉREMESŐVEL ZÁRULT AZ IDEI WORLD CHEESE AWARDS

MAGYAR ÉREMESŐVEL ZÁRULT AZ IDEI WORLD CHEESE AWARDS

by Varga Sándor

Magyar éremesővel zárult a Portugáliában megrendezett World Cheese Awards. A magyar
kisüzemi és kézműves sajtkészítők 2 arany, 9 ezüst és 8 bronz minősítéssel gazdagodtak.
Az eredmények megerősítik, hogy a magyar sajtkészítők kiváló munkát végeznek.

A portugáliai Viseuban rendezték meg idén a világ legrangosabb sajtversenyét, a World
Cheese Awards-t. Ebben az évben 47 országból 4786 sajt vett részt a megmérettetésen,
amelyeket 40 ország 240 zsűritagja – köztük sajtszakértők, technológusok, sajtbírák, –
kereskedők, gasztronómiai újságírók és szakácsok – értékelt. A 12 döntős sajt közül az év
sajtjának a portugál Quinta do Pomar sajtműhely Queijo de Ovelha Amanteigado sajtját választották,
ami egy nyerstejből, növényi oltóval készült lágy juhsajt.

A magyar kisüzemi és kézműves sajtkészítők 2 arany, 9 ezüst és 8 bronz minősítéssel
gazdagodtak a megmérettetésen. A 2024-es World Cheese Awards eredményei megerősítik,
hogy a magyar sajtkészítők kiváló munkát végeznek, és a magyar sajtok egyre nagyobb
elismerést vívnak ki. Ebből a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) több éve zajló képzési
programsorozatának eredményessége is látszik, a Magyar Tejgazdasági Kutató Intézettel
szervezett mosonmagyaróvári technológiai alapkézésektől a kamarai szervezésű
franciaországi tanulmányutakig.

 

Évről évre nő a részt vevő sajtkészítők száma és a díjazottak száma is. A Magyar Sajtkészítők
Egyesületének célja a magyar sajtkultúra fejlesztése, melyet a sajtkészítők képzésével, a
sajtbírálat fejlesztésével és a fogyasztói szemléletformálással szeretnének elérni. A
szervezetet ezen törekvésében a NAK, valamint a Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanács
is támogatja. – Nagyon büszke vagyok az összes magyar sajtkészítő sikereire, látom, ahogy
évről évre egyre jobb eredményeket tudunk elérni, egyre jobb sajtokat készítünk és már
külföldön is elkezdtek felfigyelni ránk. Tanuljunk tovább, dolgozzunk keményen és hozzuk el
Magyarországra a kézműves sajtok forradalmát – értékelte az elért eredményeket Elek
Szabolcs, a Magyar Sajtkészítők Egyesületének elnöke, a Breier Farm sajtmestere.

A 2024-es World Cheese Awards magyar díjazottjai:
ARANY MINŐSÍTÉS
Breier Farm – Pilisi Sajt 9 hónapos
Caritas Vidékfejlesztés – Gyergyói Kézműves Sajt

EZÜST MINŐSÍTÉS
Csíz Sajtműhely – Baracskai Félkemény Öreg Sajt
Csíz Sajtműhely – Baracskai Szenes
Szarvasi Agrár Zrt. – Cervinus Superiore
Etyeki Kecskesajt Manufaktúra – Etyeki Aggastyán
Etyeki Kecskesajt Manufaktúra – Etyeki Sudár
Alpokalja Sajt – Magyartarka Keménysajt
Pipitér Sajtműhely – Orosházi Tekergő
Szarvasi Agrár Zrt. – Szarvasi Prémium
Breier Farm – Tanya Sajt (9 hó)

BRONZ MINŐSÍTÉS
Csíz Sajtműhely – Baracskai Félkemény
Etyeki Kecskesajt Manufaktúra – Etyeki Éji Sudár
Etyeki Kecskesajt Manufaktúra – Etyeki Kikelet
Alpokalja Sajt – Jóska bátyám kedvence
Bodor Enikő – Kupac
Paraszt Sajt – Magyartarka Kemény sajt (12 hó)
Breier Farm – Pilisi Sajt (3 hó)
Sárig Attila – Gyimesi Gyógysajt (6 hó)

0 hozzászólás
0

Kapcsolódó bejegyzések