Főoldal Hírek Időtálló eredmények Tuzséron

Időtálló eredmények Tuzséron

by Agrármédia

 

Nemzeti kincseink megmaradásának záloga a „tuzséri Kertbarátokat” is jellemző felelős és tudatos értékátadás

Kocsi Erika

A 2022-ben már 54. éves tuzséri Nagy Sándor Kertbarát Klub Egyesület Tuzséri alma köré fonódó hazai, sőt nemzetközi presztízsét emelő eredményei elismerésre és a település élete kapcsán is említésre méltóak. A tudatos és sok év elhivatott munkájával felépített folyamat motorja a Kocsi Erika szabolcsi hungarikum projektmenedzser ötleteire és ösztönzésére, szakértői munkájára épülő folyamatos dinamika, amelynek szakmai bázisát a Lakatos Bertalan elnök és Révész László, valamint természetesen a nagy összefogásban dolgozó tagok tudása biztosítja. Mindennek szép és lelkesítő terméseként a 2016 és 2022 között eltelt 6 évben komoly eredmények születtek meg és nőttek ki a nagy múltú tuzséri egyesület szellemi berkeiből. Olyan díjak, elismerések, amelyekre maga a település is büszke lehet.
 A folyamat kezdeteként a híres Tuzséri alma mint a szabolcsi alma egy neves reprezentánsa helyi, majd megyei, – ezáltal a hungarikum törvényként (Htv.) értelmében – nemzeti érték kitüntető törvényi címet kapott 2016-ban. Ezzel párhuzamosan, kereken 5 éves közös szakmai munka megkoronázásaként az alma’ termékkategóriában a Tuzséri alma előbb nemzeti oltalomban, majd 2021-ben a földrajzi árujelzőjük uniós oltalmában részesült. Ennek köszönhetően elmondható, hogy Tuzsér községe dicsekedhet Magyarország eddig egyetlen uniós oltalom alatt álló almájával, a Tuzséri almával (OEM), amely ezzel automatikusan felkerült a hungarikum piramis magasabb szintjére, a Magyar Értéktárba is. Tuzsér így már kiemelkedő nemzeti értékekkel is büszkélkedhet. A folyamattal párhuzamosan 2020-ban egy eredményes pályáztatás által a Tuzséri alma sikerrel bekerült az Agrárminisztérium által működtetett Hagyományok – Ízek – Régiók programba, azaz a H. Í. R. Védjegyesek büszke Klubjába is.

Lakatos Bertalan

Mindemellett a Nagy Sándor Kertbarát Klub Egyesület komoly múltra visszatekintő, az almatermesztés helyi és térségi hagyományait kimagasló emberi-szakmai összefogással építő munkássága 2020-ban elnyerte az Agrárminisztérium KDHT, azaz Közösségi Díj a Hagyományos Termékekért kitüntető szakmai elismerését is A tuzséri Nagy Sándor Kertbarát Klub Egyesület több mint fél évszázados munkássága, a helyi termesztők összefogásával, segítésével, szakmai irányításával, a Tuzséri alma elismertségének, hírnevének emelésével’ címen. A díj átadására a pandémia miatt 2021-ben került sor, amellyel és a most bemutatott valamennyi szép eredménnyel kapcsolatos bővebb és illusztrált tájékoztatást kaphatnak az érdeklődők a helyi termelőket összefogó Tuzsér Tész hivatalos weboldalán www.tuzsertesz.com elérési néven, amely az egyesület munkásságát is bemutatja.
Mindezekkel párhuzamosan az egyesület kifejezetten gondos figyelmet fordít arra is a szakember irányításával, hogy a tuzséri és szabolcsi emberek, felnőttek és gyermekek is megismerjék a nemzeti értékek szép üzenetét, hogy élményszerű közelségben értsék meg a Tuzséri alma nemzeti agrárkincs karakterében rejlő erőt, sőt megyéjük és hazájuk rendkívüli értékgazdagságát is megtapasztalják. Ennek mentén az Agrárminisztérium Hungarikumok Főosztálya által támogatott két sikeres pályázatban juttatták és juttatják el minél több formanyelven és több korosztályhoz a nemzeti értékek szép üzenetét.
A Nagy Sándor nevét elhivatottan őrző tuzséri Kertbarátok eredményei és elismerései méltó módon biztosítják a szabolcsi almatermesztés értékfaktorának és hagyományainak szakmailag is megalapozott éltetését, továbbörökítését, amelyre Tuzsér Község is büszke lehet, s ez más település számára is követendő példa.

 

Írta: Kocsi Erika

0 hozzászólás
0

Kapcsolódó bejegyzések