Főoldal Hírek Fűszer- és gyógynövény képzés Nyíregyházán

Fűszer- és gyógynövény képzés Nyíregyházán

by Agrármédia

Gyógy- és fűszernövények felsőoktatási szakképzés indul

a Nyíregyházi Egyetemen

Hiánypótló képzés indul a Nyíregyházi Egyetemen. A 2022. évben újra meghirdetik a Gyógy- és fűszernövények felsőoktatási szakképzést. Idén ősztől így már a második évfolyam indulhat el a Műszaki és Agrártudományi Intézet képzési programjának keretében.

A hallgatók a kétéves kurzust (3 félév + 1 félév gyakorlat) követően, Felsőfokú gyógynövény technológus szakképzettségről szóló oklevelet kapnak, mellyel számos munkakört tölthetnek be, úgymint, gyógynövény-felvásárló, gyógynövénykereskedő, szántóföldinövény-termesztő, bionövény-termesztő, zöldségtermesztő, szőlő és gyümölcstermesztő, gyógy-, fűszernövénytermesztő és feldolgozó, valamint gyógynövénygyűjtő. A megszerzett oklevél nemcsak az elhelyezkedésben segít, de azok számára is hasznos lehet, akik gyógy- és fűszernövények termesztésére és forgalmazására kiírt támogatásra pályáznának.

Mivel nemcsak nappali, hanem levelező tagozaton is elindul az oktatás ősztől, a Nyíregyházi Egyetem a fiatalabb generációk mellett az idősebbeket is szeretettel várja. Mindenkinek ajánlják, aki úgy érzi, meglévő szakmáját egészítené ki egy érdekes, sokoldalúan felhasználható képesítéssel, de azokat is várja az Egyetem, akik esetleg életcélt módosítanának, és ezen a területen szeretnének a képzés után elhelyezkedni.

A képzés célja olyan szakképzettség elérésének biztosítása, amelynek birtokosa képes a gyógy- és fűszernövények Magyarországon termeszthető fajainak termesztéstechnológiáit, valamint a vadon termő gyógynövények fenntartható gyűjtését megvalósítani. Jártas a feldolgozás módjaiban, a minőségi követelmények előírásaiban és a forgalmazás rendjében. Ismeri a gyógy- és fűszernövények felhasználásának lehetőségeit, formáit, rendelkezik az ehhez szükséges gyógynövény- és drogismerettel.

A felsőfokú szakképzés és mezőgazdasági képzés alaptantárgyai mellett számos szakmaspecifikus tantárgyakat tanulhatnak a leendő hallgatóink, melyek más típusú képzésben ilyen intenzíven és magas szinten egyben nem elérhetőek. Ilyen tárgyak pl.  A gyógynövények kultúrtörténeti ismerete, Gyógynövény és drogismeret I-II., Gyógy- és fűszernövények termesztése I-II., Táplálkozásegészségtan és droganalitika, Post harvest ismeretek (műszaki ismeretek, feldolgozási folyamatok, marketing), Fitoterápia, Fitotechnikai és növényvédelmi gyakorlati ismeretek, Gyógynövények ökológiai termesztése, Vadontermő gyógynövények ismerete és gyűjtésük.

A Gyógy- és fűszernövények felsőoktatási szakképzés javasolják mindazoknak, akik még nem használták ki az államilag támogatott felsőoktatási féléveiket, így állami ösztöndíjas helyre adhatják be jelentkezésüket, amely ily módon ingyenes képzést biztosít. De ajánlják azoknak is, akik önköltséges formában szeretnének részt venni a képzésben, hiszen a 2022/2023-as tanévben nagyon kedvező önköltség mellett tehetik ezt meg.

A jelentkezés a felvi.hu-n keresztül lehetséges. A jelentkezési határidő 2022. február 15.

Minden kedves érdeklődőt szeretettel várnak!

A képzéssel kapcsolatos bővebb információ:

csabai.judit@nye.hu

0 hozzászólás
0

Kapcsolódó bejegyzések