Főoldal HírekEgyéb Földész Fórum Újfehértón

XIV. „Földész Fórum” Tudományos Tanácskozás Újfehértón

 

Jeles szakmai eseményre került sor már az idei év második hetének első napján Újfehértón. A Veisz János Keleti Kapu Ökotermesztők és Forgalmazók Egyesülete, Termelők Klaszterének, az ÉKASZ Szakmaközi Szervezet és Terméktanácsnak, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamarának (NAK), a NAIK Gyümölcstermesztési Kutató Intézetének és a Magyar Kertészeti Szaporítóanyag Nonprofit Kft.-nek közös szervezésben valósult meg a XIV. „Földész Fórum” Tudományos Tanácskozás az Újfehértói Gyümölcskutató Állomáson „Az új agrárévad nemzetgazdálkodási stratégiai tervei, megoldhatóságának esélyei a Kárpát Medencében” címmel.

 

A résztvevőket először a házigazda, Dr. Takács Ferenc, az ÉKASZ Szakmaközi Szervezet és Terméktanács elnöke köszöntötte. Örömének adott hangot azért, mert a rendezvény a NAK által akkreditált, szabadon választható, kötelező kreditpont megszerzését ajánló találkozó is volt egyben, magas, 4 jóváírt ellenértékű pont által. Prezentációjában ismertette többek között a hazai gyümölcstermesztés 2018. évi mennyiségének, valamint termőterületének alakulását is. A mennyiséggel (a kajszi és az őszibarack kivételével), valamint a minőséggel tavaly lényegében nem volt gond, hiszen az időjárás többnyire kegyes volt a termelőkhöz, de az értékesítés területén akadtak problémák. Emiatt például vannak olyan almáskertek, ahol a fán maradt a gyümölcs, le sem szedték azt, tehát semmilyen módon nem került hasznosításra…

 

A „Tenyésztéstől a feldolgozásig, veszélyek és lehetőségek az ágazat életében.” címmel tartott előadást Zászlós Tibor, a NAK mezőgazdaságért felelős alelnöke. Abban hangsúlyozta, hogy mindig rendszerszemléletben kell gondolkodnunk, mert nem mindegy, hogy haszonélvezői vagy elszenvedői leszünk a jövő változásainak. Felhívta a figyelmet az állattartás területén jelenleg meglévő lehetőségekre és veszélyekre. Véleménye szerint fontos a felelősség kérdése is, hiszen a legnagyobb környezetvédő és a legjobb állatvédő maga a GAZDA.

 

Dr. Ratkos József, a Veisz János Keleti Kapu Ökotermesztők és Forgalmazók Egyesületének elnöke elmondta, hogy a katalizálásukkal már évtizedes múltra tekinthetnek vissza a földész fórumok, a vidéki gazda-találkozók, valamint a kutatás-fejlesztés, az innováció és a termékeik gyakorlati hasznosításának területén.

 

 

 

Nádasi Zoltán

0 hozzászólás
0

Kapcsolódó bejegyzések