Főoldal Hírek Komplex technológia az eredményes káposztatermeléshez

Komplex technológia az eredményes káposztatermeléshez

by Agrármédia

Új SYNGENTA káposztafajták

a termelés eredményesebbé tételéhez

 

A fejes káposzta az egyik legfontosabb zöldségnövényünk. Lényegében az év bármely hónapjában nyersen is fogyasztható, sokoldalúan felhasználható zöldségféle. A minél gazdaságosabb előállításához folyamatosan szükség van az új fajtákra.
A hazai termesztésében Szabolcs-Szatmár-Bereg Megye is jelentős helyet foglal el, ezért is kísérte nagy érdeklődés a közelmúltban Újfehértó határában, a Syngenta Kft. által szervezett bemutatót.
A rendezvény térségi jelentőségű volt, hiszen több megyéből érkeztek ide érdeklődők, Szabolcs-Szatmár-Bereg mellett Hajdú-Biharból, Borsod-Abaúj-Zemplénből, Csongrád-Csanádból és Békésből is jöttek gazdálkodók, akik ráadásul a régióik meghatározó termelői – adott tájékoztatást Aros József területi képviselő.
A fajtabemutatón a legújabb fejes káposztákon kívül megtekinthetőek voltak még új vörös- és kelkáposzták, karfiolok, karalábék termései, valamint szó volt a megfelelő növényvédelemről is. Mivel a cégük már több, mint egy évtizede Magyarországon nemesít, az itteni éghajlati, termelési körülményeknek legjobban megfelelő fajtákat tudják biztosítani – tette hozzá Aros József. Komplex megoldásokat kínálnak, azaz nemcsak a vetőmagokat, de hozzá a technológiát is, a növényvédőszerekkel és a szaktanácsadással együtt.
A bemutató helyszíne Szabó Zsolt újfehértói őstermelő kertészetében volt, aki már a ’90-es évek eleje óta foglalkozik a mezőgazdasággal, nagyrészt zöldség és gyümölcs kultúrákkal. A házigazda nagyon meg volt elégedve az új fajtákkal, amelyek az idei évben tapasztalható szélsőséges időjárási körülmények között is szépen teljesítettek. Jól tolerálták a stresszhelyzeteket, hiszen ebben az évben volt minden, pl. nagy mennyiségű csapadék, aszályos, belvizes, valamint viharos időszak.
A fajtákról szólva Szabó Zsolt elmondta, tárolási, feldolgozási és frisspiaci értékesítésre is termelhető újdonság a Lexion F1. Az egyik leghosszabb ideig tárolható és lábontartható fajta pedig a Storidor F1. A Terminator F1 (SGW0247) Agressor típusú, de annál előbb vágható, a tripsznek és Xanthomonasnak igen ellenálló, kb. 3 – 4 kg fejméretű káposzta.
A szántóföldi szemlén látható volt, hogy Neki sikerült jól megoldania a növényvédelmet, mert mutatós, betegség- és kártevőmentes volt az állománya. Véleménye szerint idén nem várhatóak sehol az országban nagy termésátlagok, ezért a piaci helyzetet elemezve bízik az elfogadható árakban.
Az eseményen a résztvevők a szakemberekkel folytatott konzultációk mellett kötetlen beszélgetések keretében egymás között is kicserélhették a termelési tapasztalataikat.

 

Nádasi Zoltán

 

0 hozzászólás
0

Kapcsolódó bejegyzések