Főoldal Hírek Elhunyt Dávid Mihály, a Dávid-naptár feltalálója

Elhunyt Dávid Mihály, a Dávid-naptár feltalálója

by Agrármédia

Elhunyt Dávid Mihály, a Dávid-naptár feltalálója

Az időjárás ismerete mindig nagyon fontos volt az emberek számára. Hatványozottan igaz ez a mezőgazdaságban tevékenykedők esetében, hiszen az nemcsak az ő mindennapjaikat, de a munkájuk eredményességét is döntően befolyásolhatta.

Fontosak voltak tehát a meteorológiai prognózisok, főleg azok, amelyek akár hosszabb távra is előre tudták jelezni az ezen a téren várható történéseket.

Idén immár 40 éve annak, hogy Dávid Mihály nyíregyházi vízépítő mérnök, magánmeteorológus 1972-ben kidolgozta az időjárás hosszútávú előrejelzésének módszerét. A kutatásai az úgynevezett „légdagály” jelenségen alapultak. A számításait a Naprendszer, és főleg a Hold tömegvonzásának a Föld légkörére gyakorolt hatására alapozta. Ő nevét viselő un. Dávid-naptár nyomtatásban először 1974-ben jelent meg.

A magánmeteorológus becslése szerint a prognózisa évente több, mint 200 ezer emberhez jutott el jelenlegi határainkon innen és túl. Főként a mezőgazdaság területén tevékenykedők, növénytermesztők, állattartók használták, de ezeken kívül többek között még pl. a szabadságaikat, az utazásaikat tervezők is, a visszajelzések szerint nagy megelégedéssel.

A feltalálója, Dávid Mihály, sajnos a közelmúltban, az életének 85.-dik évében elhunyt. Kevermesen, a Békés megyében, a román határ szélén fekvő községben született 1937-ben. Az általános iskolát helyben, a középiskolát pedig az akkor frissen induló békéscsabai Híd- és Vízműipari Technikumban folytatta. Annak elvégzése után egyik tanárának javaslatára választotta a vízügyi szakmát. Lakóhelyet váltva 1955. júliusában kezdett dolgozni Nyíregyházán, a Felső-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóságon, s itt gyakorló technikusként sikerült elhelyezkednie. 1962-ben jelentkezett a Budapesti Építőipari és Közlekedési Műszaki Egyetem Általános Mérnöki Karára (a mai BME elődjére), ahol levelező tagozaton jó eredménnyel zárta tanulmányait 1966-ban, és okleveles vízépítő mérnök végzettséget szerzett.

1969 tavaszán a SZAVICSAV-hoz (a mai NYÍRSÉGVÍZ Zrt. jogelődjéhez) helyezték át, ahol fő-építésvezetőként, majd termelési osztályvezetőként dolgozott. Három év múlva a Szabolcs-Szatmár Megyei Tanács Építési és Közlekedési Osztályára került, ahol vízügyi csoportvezetőként tevékenykedett. A rendszerváltás idején a Megyei Mérnöki Iroda vezetője lett, és innen vonult nyugdíjba 1997. szeptemberében.

A meteorológia mellett a másik nagy szenvedélyének, a festészetnek is hódolt. A képzőművészet már gyerekkorában elragadta, és a festészet, mint az önkifejezés eszköze, végig kísérte életét, és azt szintén magas szinten művelte. Mint az előzőekből is látható, Dávid Mihály nagyon sokoldalú ember volt, a szakmai munkássága pedig örök érvényű.

Éveken át jó kapcsolatot ápolt szerkesztőségünk munkatársaival.

Emlékét a kegyelettel megőrizzük. Nyugodjon békében!

Nádasi Zoltán

0 hozzászólás
0

Kapcsolódó bejegyzések