Főoldal Gépesítés Technológia Minden idők legmagasabb konzervuborka átvételi ára várható az idén

Minden idők legmagasabb konzervuborka átvételi ára várható az idén

by Pirk Rita

A Csenger Food Kft. integrációjában

A konzervuborka területén idén minden idők

legmagasabb átvételi ára várható

A Csenger Food Kft. idén februárban nyolc éve, 2011.-ben alakult meg. A cég központja Csengerben található. Fő céljai között Szabolcs – Szatmár – Bereg Megyében és annak térségében a konzervuborka termesztő őstermelők, gazdálkodók integrálása, segítése, összefogása, a termésük felvásárlása és értékesítése szerepel.

Európai szinten is jelentős

A zöldségnövényeink között az egyik legrégebben termesztett és legkedveltebb az uborka. A fogyasztása zömmel nyersen történik, de fontos terméke a konzerviparnak is. A Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei térségben található Európa legnagyobb szabadföldi, kordonos uborkatermesztő területe, amely nemcsak ismert, de elismert a külföldi konzervgyárak és fogyasztók körében is. Megélhetésként vagy jövedelem kiegészítésként sokan választották az utóbbi években megyénkben ezt a kézimunka igényes tevékenységet, ezért is kísérte nagy érdeklődés a közelmúltban Csengerben, a Csenger Food Kft. által szervezett uborkatermesztési szakmai fórumot.

Sajnos a szakma manapság már kezd „kiöregedni”– ismertette Hajdú György termelési koordinátor. A konzervuborka termesztés szorgos, mindennapos munka, s a fiatalok manapság inkább a könnyebb pénzkereseti lehetőségeket választják. Az önkormányzatoknál is egyre kevesebb a rendelkezésre álló munkaerő. A Csenger Food Kft. viszont mindig vezet be olyan termelést ösztönző intézkedéseket, mely által fenn kívánja tartani a termelés iránti érdeklődést.

Tavalyi tapasztalatok

Az elmúlt évben egyáltalán nem segítette a munkájukat az időjárás – mondta Hajdú György, hiszen kaptak hideget és meleget is. Április közepén kezdték a magvetéseket a palántanevelőben, amire szinte nyári meleg, verőfényes napsütés érkezett. Ez annyira felgyorsította a palánták növekedését, hogy azok rekordidő alatt elkészültek. Április 24-én az első növények már a földben voltak, ennek köszönhetően május végén el is kezdődött az átvétel. A késői ültetésre viszont visszatért a zord tavaszi időjárás, ami nagyon nem kedvezett az állománynak. Az enyhe télnek köszönhetően sok kártevő áttelelt, s a betegségek is sokkal hamarabb jelentkeztek az ültetvényekben. Ez nagyon megnehezítette a gazdák dolgát, s a költségeket is jelentősen megnövelte.

A fajták szerepe

A Csenger Food Kft. mindig is élen járt az új fajták tesztelésében és a megfelelő fajta termesztésbe történő bevonásában. Ezen a jó szokásukon nem kívánnak változtatni a későbbiek folyamán sem – ismertette Hajdú György, most is több ilyen van bevezetés alatt. Mivel az utóbbi időben egyre nagyobb érdeklődés mutatkozik a kevesebb beruházást igénylő síkműveléses fajták iránt, ebbe az irányba is végeznek termesztési kísérleteket mind a szemölcsös, mind pedig a simahéjú fajtakörben.

Szerencsére a szerződött termelőiknek kb. a 80 %-a már a szemölcsös fajtakörbe tartozó konzervuborkák termesztését választotta, amelyek az ilyen szélsőséges időjárási körülményeket is sokkal könnyebben átvészelik és a betegségekkel szemben is ellenállóbbak, mint a simahéjú fajták. Így tavaly szeptember második felében is még volt szedhető állomány. További segítséget jelentett az elmúlt évben az is, hogy a korábbi esztendőkhöz képest a legmagasabb felvásárlási árakat nem csak tartották, hanem szezon közben még emelni is tudták bizonyos méretek átvételi ára esetében.

Rekord árak lesznek ebben az évben

S hogy mi várható idén ezen a téren, arról Csongor Gizella, a Csenger Food Kft. ügyvezetője adott tájékoztatást. A 2019. évi mezőgazdasági termékértékesítési szerződésük induló minimál ára minden idők legmagasabb konzervuborka felvásárlási ára. Soha nem volt még ilyen magas átvételi ár. A legjobb minőségű uborkáért 270 forintot fizetnek kilogrammonként a termelőiknek, de a többi méretért is az előző évi legmagasabb ártól 20 forinttal többet adnak majd.

Gyakorlatilag a termesztéshez szükséges összes inputanyaggal ellátják a partnereiket, és le is leszállítják a számukra. Azok árát kamatmentesen meghitelezik a tagjaiknak, amit a későbbiek folyamán a termés leadásakor törleszthetnek. Az átvevő helyeinken frissen, a szedést követően azonnal leadhatják az uborkát, amelyet a begyűjtő járataik minden nap elszállítanak a központi telepük hűtőházába. Onnan, a vevők igényeinek megfelelően előkészítve aznap, de legkésőbb másnap elhagyhatják a raktárukat – mondta végezetül Hajdú György.

 

Nádasi Zoltán

0 hozzászólás
0

Kapcsolódó bejegyzések