A NÉBIH Gyulatanyai Fajtakísérleti Állomásán 2019. július 25.-én, csütörtökön került sor a Jubileumi, 30. Országos és Nemzetközi Burgonya Tanácskozás, Fajta, Növényvédelmi, Technológiai Bemutatóra.
Ehhez pedig még egy másik jubileum is társult, mégpedig az, hogy ez az esemény már a 150. volt a sorban, mióta – 1993.-tól – Augusztinyi András az állomás vezetője, adott erről tájékoztatást az elismert szakember.
Idén több, mint 50 burgonya fajta került a kísérletekbe beállításra, együttműködésben az ország legjelentősebb nemesítő házaival és vetőgumó forgalmazóival, többek között a Debreceni Egyetem Nyíregyházi Kutató Intézetével, a Pannon Egyetem Burgonyakutatási Központjával (Keszthely), a Bédalin Kft.-vel, a Bács Gazda-Coop Zrt.-vel, a Kruppa-Mag Kft.-vel és a HZPC céggel.
Az esemény Fővédnöki Tisztét Dr. Nagy István Agrárminiszter Úr töltötte be.
A Bemutató programjában neves szakemberek által tartott szakmai előadásokra került sor, melyek előtt Köszöntők is elhangzottak.
A körzet országgyűlési képviselője, Vinnai Győző, Nyírtelek szülöttje, Köszöntőjében kiemelte, hogy a térségben a burgonyatermesztésnek komoly hagyományai vannak, ezért is fontos, hogy az ágazat fenntarthatóságának kérdései napirenden legyenek.
A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei közgyűlés alelnöke, Baracsi Endre szerint hasznosak az ilyen rendezvények, mert ezeken a gazdák és a különféle vetőgumóval kereskedő, valamint az input anyagokat kínáló cégek képviselői találkozhatnak egymással. Az is fontos, hogy az agrárium érdekvédelmi szervezete és a szaktárca is képviseltetheti magát.
Az Agrárminisztérium agrárgazdálkodásért felelős helyettes államtitkára, Juhász Anikó, az előadásában kifejtette, hogy a magyar mezőgazdaság kibocsátása 2018-ban rekordot ért el. Az exportegyenleg felét az agrárium adta, a termelékenységi adatok pedig meghaladták az uniós átlagot.
Az öntözési rendszerek fejlesztéséről szólva hangsúlyozta, hogy ezek olyan modernizációs eszközök, amelyek korszerűsítésével lehet a leginkább alkalmazkodni a klímaváltozás kihívásaihoz. A helyettes államtitkár véleménye szerint a hazai burgonyafajták népszerűsítését továbbra is folytatni kell, és ehhez a megfelelő mennyiségű és minőségű szaporítóanyagot is szükséges biztosítani.
A szántóföldi szemle során a NÉBIH szakemberei, valamint a fajtatulajdonosok és a vetőgumó-forgalmazók közreműködésében azt is megszemlélhették az érdeklődők, hogy hogyan teljesítettek a fajták ebben a termőtájban.
A burgonya-nemesítők, fajtatulajdonosok mellett a különféle input-anyagok, pl. növényvédőszer-, illetve növénykondícionáló készítmények gyártói és forgalmazói is jelen lesznek. A cégek, a közreműködő szervezetek a rendezvény egész ideje alatt kiállítói standokon mutatták be a termékeiket és a nyújtott szolgáltatásaikat, és folyamatos szaktanácsadással álltak majd az érdeklődők rendelkezésére.
Ezekkel párhuzamosan – mintegy húsz csapat részvételével – főzési versenyre is megrendezésre került, amelyen különféle burgonyából (IS) készült, különleges ételek elkészítése volt a cél.
A zsűri elnöki tisztét Krivács András, a Magyar Nemzeti Gasztronómia Szövetségelnöke töltötte be.
Ezen túlmenően még a burgonyafajták kóstoltatása is zajlott, amelyekkel többek között a magyar földben megtermelt, hazai burgonya fogyasztására is szerették volna felhívni a figyelmet a szervezők.
Tájékoztatjuk, hogy a honlap felhasználói élmény fokozásának érdekében sütiket alkalmazunk. A honlapunk használatával ön a tájékoztatásunkat tudomásul veszi.ELFOGADÁS
Privacy & Cookies Policy
Privacy Overview
This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these cookies, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may have an effect on your browsing experience.
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.