Főoldal Hírek Burgonyabemutató Gyulatanyán a jubileumok jegyében

Burgonyabemutató Gyulatanyán a jubileumok jegyében

by Agrármédia
A NÉBIH Gyulatanyai Fajtakísérleti Állomásán 2019. július 25.-én, csütörtökön került sor a Jubileumi, 30. Országos és Nemzetközi Burgonya Tanácskozás, Fajta, Növényvédelmi, Technológiai Bemutatóra.
 Ehhez pedig még egy másik jubileum is társult, mégpedig az, hogy ez az esemény már a 150. volt a sorban, mióta – 1993.-tól – Augusztinyi András az állomás vezetője, adott erről tájékoztatást az elismert szakember.
Idén több, mint 50 burgonya fajta került a kísérletekbe beállításra, együttműködésben az ország legjelentősebb nemesítő házaival és vetőgumó forgalmazóival, többek között a Debreceni Egyetem Nyíregyházi Kutató Intézetével, a Pannon Egyetem Burgonyakutatási Központjával (Keszthely), a Bédalin Kft.-vel, a Bács Gazda-Coop Zrt.-vel, a Kruppa-Mag Kft.-vel és a HZPC céggel.
Az esemény Fővédnöki Tisztét Dr. Nagy István Agrárminiszter Úr töltötte be.
A Bemutató programjában neves szakemberek által tartott szakmai előadásokra került sor, melyek előtt Köszöntők is elhangzottak.
A körzet országgyűlési képviselője, Vinnai Győző, Nyírtelek szülöttje, Köszöntőjében kiemelte, hogy a térségben a burgonyatermesztésnek komoly hagyományai vannak, ezért is fontos, hogy az ágazat fenntarthatóságának kérdései napirenden legyenek.
A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei közgyűlés alelnöke, Baracsi Endre szerint hasznosak az ilyen rendezvények, mert ezeken a gazdák és a különféle vetőgumóval kereskedő, valamint az input anyagokat kínáló cégek képviselői találkozhatnak egymással. Az is fontos, hogy az agrárium érdekvédelmi szervezete és a szaktárca is képviseltetheti magát.
Az Agrárminisztérium agrárgazdálkodásért felelős helyettes államtitkára, Juhász Anikó, az előadásában kifejtette, hogy a magyar mezőgazdaság kibocsátása 2018-ban rekordot ért el. Az exportegyenleg felét az agrárium adta, a termelékenységi adatok pedig meghaladták az uniós átlagot.
Az öntözési rendszerek fejlesztéséről szólva hangsúlyozta, hogy ezek olyan modernizációs eszközök, amelyek korszerűsítésével lehet a leginkább alkalmazkodni a klímaváltozás kihívásaihoz. A helyettes államtitkár véleménye szerint a hazai burgonyafajták népszerűsítését továbbra is folytatni kell, és ehhez a megfelelő mennyiségű és minőségű szaporítóanyagot is szükséges biztosítani.
A szántóföldi szemle során a NÉBIH szakemberei, valamint a fajtatulajdonosok és a vetőgumó-forgalmazók közreműködésében azt is megszemlélhették az érdeklődők, hogy hogyan teljesítettek a fajták ebben a termőtájban.
A burgonya-nemesítők, fajtatulajdonosok mellett a különféle input-anyagok, pl. növényvédőszer-, illetve növénykondícionáló készítmények gyártói és forgalmazói is jelen lesznek. A cégek, a közreműködő szervezetek a rendezvény egész ideje alatt kiállítói standokon mutatták be a termékeiket és a nyújtott szolgáltatásaikat, és folyamatos szaktanácsadással álltak majd az érdeklődők rendelkezésére.
Ezekkel párhuzamosan – mintegy húsz csapat részvételével – főzési versenyre is megrendezésre került, amelyen különféle burgonyából (IS) készült, különleges ételek elkészítése volt a cél.
A zsűri elnöki tisztét Krivács András, a Magyar Nemzeti Gasztronómia Szövetség elnöke töltötte be.
Ezen túlmenően még a burgonyafajták kóstoltatása is zajlott, amelyekkel többek között a magyar földben megtermelt, hazai burgonya fogyasztására is szerették volna felhívni a figyelmet a szervezők.
Nádasi Zoltán
0 hozzászólás
0

Kapcsolódó bejegyzések