Főoldal Hírek Az uniós agárminiszterek nemzetközi összefogást sürgetnek a globális erdőirtás megállítása érdekében

Az uniós agárminiszterek nemzetközi összefogást sürgetnek a globális erdőirtás megállítása érdekében

by dorottya.ami

„Az utolsó pillanatban vagyunk, hogy megállítsuk a Föld erdeinek csökkenését, amely már nem csak az érintett országokban, de globális szinten is egyre nagyobb károkat okoz az emberiségnek” – mondta Nagy István agrárminiszter a Mezőgazdasági és Halászati Tanács 2019. december 16-i ülésén.

 

Az ülésen a szakminiszterek egyetértettek abban, hogy csak az EU hatékony szerepvállalásával állítható meg az erdőterületek globális szintű csökkenése. Az Európai Bizottság által meghirdetett Zöld Megállapodásban is kiemelt szerep hárul az erdősítésre, mint a klímaváltozás elleni küzdelem egyik legfontosabb eszközére. A 2020-ban bemutatásra kerülő új uniós Erdészeti Stratégia is kiemelten foglalkozik majd a harmadik országokban az erdőterület csökkenését kiváltó egyik legfontosabb tényezővel, a mezőgazdasági célú földhasználat terjedésével, amely mögött az élelmiszerek iránti növekvő igény áll.  A miniszter reményét fejezte ki, hogy a stratégia kidolgozása során előnyt élvez majd az erdőket, az erdőgazdálkodást érintő politikák közti koherencia biztosítása, enélkül ugyanis nem lehetséges az EU-n kívüli országokban zajló erdőirtások hatékony mérséklése, valamint az erdőterület növelése – mondta a szaktárca vezetője.

Nagy István miniszter kiemelte az ülésen, hogy Magyarország élen jár az erdősítésben. Hazánk az elmúlt 50 évben közel megduplázta az erdőterületeinek nagyságát, miközben a mezőgazdasági hozamok, a mezőgazdasági ágazat termelése is jelentős mértékben emelkedett – hangsúlyozta a miniszter. Saját példánkkal tudjuk igazolni, hogy az élelmiszer-termelés növelése, az élelmiszer-ellátás biztonságának javítása összefér az erdőterület folyamatos bővülésével.

Hozzátette: Magyarország kész hozzájárulni a közös erőfeszítésekhez a hazai tapasztalatok megosztásával.

0 hozzászólás
0

Kapcsolódó bejegyzések