Főoldal Állattenyésztés Aubrac – egy ideális húsmarha

Aubrac – egy ideális húsmarha

by Agrármédia

2019. június 5-én az összes időjárási előrejelzésre rácáfolva, verőfényes, gyönyörű időben tartotta meg „Aubrac nyílt nap”-ját a Magyar Charolais Tenyésztők Egyesülete Nagyesztergár térségében, Zirc közelében, Hanich Zalán tenyészetében. Az Egyesület az aubrac fajtát 2003 novemberi Magyarországra érkezése óta ellenőrzi. E közepes testű világfajta honosítója, a La Garonnaise Kft és jelen volt a rendezvényen Alberti Massimiliano is, aki a hazai megjelenésétől tenyészetében felügyeli a fajtát, részese volt a charolais és aubrac összehasonlító kísérleteknek. Ezekben a kísérletekben az aubrac fajta sok előnyös tulajdonságát megmutatta, egyedül a választásig elért gyarapodásban (- 9-10 %) maradt alul.
Zalánék a testvérével mintegy 150 ha-on gazdálkodnak olyan térségben, amely kiváló vadászterület, ahol az ország legkiválóbb szarvasai is növekednek. Először a legelőterületek rendbetételére magyar szürkéket használtak, de az értékesítési lehetőségek nem váltották be a hozzá fűzött reményeket és fajtaváltás mellett döntöttek. Olyan fajtát kerestek, amely extenzív körülmények között tartható, ugyanakkor a borjak magas áron értékesíthetők. Így találtak rá az aubrac fajtára, amely a saját tapasztalatuk szerint beváltotta a hozzá fűzött reményeket.
2017-ben először 10, majd újabb 20 darab pedigrés üszőt és egy tenyészbikát vásároltak Franciaországból, a fajta őshazájából. Télen gyakorlatilag teljesen épület nélkül, a szabad ég alatt – rétiszénán, majd legelőn, kiegészítő abrak nélkül – tartották őket, hasonlóan a francia körülményekhez. Az üszőknek nem volt újdonság ez a kitett környezet, hiszen ahonnan érkeztek, a francia középhegység déli részének 800 méteres magasságú területein rendszeres a – 20°C hideg és ott szokták meg a gyengébb minőségű tömegtakarmányt is. Zalánék március elejére időzítették az ellési idényt és a borjak legnagyobb része még ebben a hónapban meg is született. Annak ellenére, hogy a borjak zöme már három hónapos, a teheneket mindenféle kiegészítő takarmány nélkül, kiváló tenyész kondícióban találtuk. Az elsőborjas teheneknek szépen fejlett, egyenletes a tőgye, nem nagy a tőgybimbója, amit könnyen be tud kapni a borjú. Zalán elmondta, hogy bár készültek borjúóvodával, gyakorlatilag alig fogy a borjúabrak. A tehenek láthatólag jó tejelők, ellátják a borjak igényeit. Tudni kell, hogy a fajta fejését az 1940-es évekig folytatták még a hegyilegelőkön is, és ebből készült híres aubrac sajt a „Laguiole”. A borjakra elég ránézni, önmagukért beszélnek. A fajtára egyébként is jellemző, hogy (a két legkönnyebben születő francia fajta egyike – 97 % könnyűellés) már kisborjú korban is piacos megjelenésűek, széles, izmolt a hátuk és erős a faruk, élénkek. A borjak kilónkénti ára azonos a többi elismerten legjobb minőségű francia húsmarha fajtáért elérhető árral.
Érdemes megemlíteni, hogy a többi francia fajtára jellemző enyhe létszámcsökkenéssel szemben az aubrac tehenek létszáma őshazájában az elmúlt negyven évben megnégyszereződött! A fajta kiemelkedő szervezeti szilárdsága mellett, akár gyenge minőségű takarmányt is kiválóan hasznosító és a kiugróan jó kondíciótartó képességének is köszönhetően a termékenyülő képességben is a legjobbak közé emelkedik. Franciaországban a 10 évesnél idősebb tehenek aránya 12 %.
Az egyik francia mesterséges termékenyítő állomás, az EVOLUTION az USA MARC kutatóintézet adatait felhasználva készített egy összehasonlítást az angus fajtával. Azért ezzel a fajtával, mivel lehetséges anyai fajtaként is látják az aubrac, mint a tökéletes extenzív viszonyok közé való marha jövőjét. Jobban ellenáll a hidegnek, a hőségnek, sokkal jobban bírja a hegyvidéki terepet, jobban viseli a gyengébb takarmányt. Extrém melegben nem utolsó sorban a kültakaró színe miatt, a takarmányfelvétele számottevően kisebb mértékben csökken. A különböző korban mutatott gyarapodásban és a csontoshús kihozatalban is fölényt mutatott.
A franciák tenyésztési programjában fontos szerepet kap, nagyon népszerű az erősen izmolt charolais bikákkal való keresztezés, amit a tehenek 35-40 %-ával gyakorolnak, mivel az F1-es borjak nem csak heterózis hatást mutatnak, de nem ritkán még az apa izmoltságát is meghaladják (szuperdominancia). Gratulálunk Hanich Zalánnak és köszönjük hogy a megjelentek számára lehetővé tette a fajta és a tenyészete bemutatását! További munkájához sok sikert kívánunk!
Honlapunkon bőséges képanyaggal dokumentáljuk a látogatást. A nyílt napról szerkesztett videóanyag is készült, mely a legnagyobb megosztón megtalálható.

0 hozzászólás
0

Kapcsolódó bejegyzések