A hazai tejágazatban újabb jelentős áremelkedésnek lehetünk tanúi, ami az alapanyagtól kezdve a feldolgozott termékekig a teljes termékpalettát érinti – derül ki az AKI PÁIR legfrissebb adataiból.
Az idei év első hónapjában a nyers tej termelői ára történelmi csúcsra, kilogrammonként 206,96 forintra emelkedett, ami három százalékkal haladja meg az előző havi szintet. Az éves összevetés még sokkolóbb képet mutat: 26 százalékos a drágulás 2024 januárjához képest.
Miközben a belföldi árak az egeket ostromolják, az export területén ellentétes folyamatok figyelhetők meg. A kiviteli ár 197,52 forint/kilogrammra mérséklődött, ami 7 százalékos visszaesést jelent. A külföldre szállított mennyiség is jelentősen, 14 százalékkal zsugorodott az egy évvel korábbihoz képest.
A feldolgozott termékek piacán sem rózsás a helyzet. Januárban szinte minden termék drágult: az adagolt vaj 5, a trappista sajt 4, a tejföl és az UHT-tej 3, míg a gyümölcsös joghurt 2 százalékkal került többe. Egyedül a friss dobozos tej ára mutatott enyhe, 1 százalékos csökkenést.
A hosszabb távú tendenciák sem adnak okot optimizmusra: éves összevetésben a 2,8 százalékos UHT-tej 15, az ESL-tej 8, a trappista sajt pedig 2 százalékkal drágult.
A magyar áremelkedés nem egyedi jelenség: a nemzetközi piacokon is hasonló trendek figyelhetők meg. Új-Zélandon 33, az Európai Unióban 17, az Egyesült Államokban pedig 14 százalékkal nőtt a nyers tej ára. A világpiacon a feldolgozott termékek közül a tejpor 22, a cheddar sajt 14, a vaj pedig 11 százalékos áremelkedést mutat.
Az elemzők szerint a jelenlegi piaci folyamatok alapján további áremelkedésekre lehet számítani mind a hazai, mind a nemzetközi tejpiacon.