Főoldal Hírek 34 tonna búzát adományoztak!

34 tonna búzát adományoztak!

by Agrármédia

 

Magyarok Kenyere adományozó ünnepség

Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) a megalakulása óta a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetségével (MAGOSZ) együttműködve szervezi a Magyarok Kenyere programot, s ezen keresztül a közösségek és a rászorulók támogatását. A NAK eleinte stratégiai partnerként, 2015 óta pedig már főszervezőként vesz részt a programban, a MAGOSZ pedig a hazai gazdatársadalmat összefogva, tagságát minden évben mozgósítva működik közre a nagylelkű búzaadományok begyűjtésében.

Így idén immár kilencedik éve folyik a Magyarok Kenyere – 15 Millió Búzaszem című jótékonysági kezdeményezés, amely keretében a Kárpát-medencében összegyűjtött búzából készült lisztet szétosztják a szociálisan rászoruló, hátrányos helyzetű gyermekeket gondozó magyarországi és határon túli szervezeteknek.

A Magyarok Kenyere – 15 millió búzaszem program a magyar gazdatársadalom önzetlen, segítő szándékú összefogása. Az egész éven átívelő programban Magyarország teljes területéről és a Kárpát-medence magyar lakta településeiről ajánlanak fel búzát a gazdálkodók a rászoruló magyar gyermekeket segítő szervezeteknek – a jelenlegi országhatáron belül, és azon túl is. A gazdák a learatott búzájuk egy részét minden évben a gyűjtőpontokra viszik. Az adományokat megyénként, a külhoni részeken pedig régiónként gyűjtik össze, majd ünnepélyes keretek között szimbolikusan is összeöntik, ez történt meg az idei évben is.

A NAK és a MAGOSZ nevében a 2019. évi Magyarok Kenyere – 15 millió búzaszem program megvalósítása során összegyűlt búzából, Liszt Adományozói Ünnep keretein belül adták át – jelképesen – a támogatott szervezeteknek az adományokat, és egyben megköszönték a felajánlóknak a nagylelkű segítőkészségüket 2019. november 18.-án, Nyíregyházán.

Az eseményen Rácz Imre, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei elnöke mondott ünnepi köszöntőt:

Rácz Imre

„A 2011-ben indult kezdeményezés minden évben rácáfol arra a sokak által hangoztatott véleményre, mely szerint a magyar nép nem képes az összefogásra. Ne higgyünk ezeknek a hangoknak! A történelem már számtalan alkalommal igazolta, hogy bajban, vagy nemes célok elérése érdekében a magyarság igenis képes egyesíteni erejét. Ha ez másképp lenne, ma már nem létezne haza, nem létezne nemzet.

Az adakozó gazdák nem pusztán jótékonykodnak. A Kárpát-medence minden tájára eljutó lisztes zsákok az egy nemzethez, egy sorsközösséghez való tartozás, az egymás iránti felelősség vállalás üzenetét is viszik. A kezdeményezés megbecsültségét jelzi, hogy a „példaértékű nemzetegyesítő szolgálatáért” a programot 2018. szeptember 29-én Magyar Örökség Díjjal tüntették ki.

A Magyarok Kenyere ötlete mára az egész Kárpát-medence összefogásává nőtte ki magát. Sikere a gazdákban rejlik, akik tudják, hogy a verítékkel megtermelt gabona nemcsak családjaik fennmaradását, boldogulását hozza el, hanem sok ezer árva sorsú gyermek betevő falatját is jelenti.

Meggyőződésünk, hogy összetartozásunkat nemcsak a felajánlott búza és liszt mennyisége jelképezi, hanem az adományozók száma is. A kedvezményezett intézmények, gyermekotthonok visszajelzése alapján a 2018-as felajánlott mennyiség elegendő volt a gondozott gyermekek teljes évi ellátására kenyér- és pékáruból. Ezért is lett célkitűzésünk a 2019-es évre, hogy a felajánlók számát tovább növeljük, még több és több magyar sorstársunkat vonva be ezzel karitatív tevékenységünkbe.

Az idei évben 171 adományozónk volt a felajánlott búza mennyisége 34.039kg lett!  Ez a legkiemelkedőbb eredmény a megyénkben a kilenc év alatt!

2018-ban országosan 412 tonna adománybúza gyűlt össze, melyből mintegy 260 tonna lisztet tudunk őröltetni, amelyet ismét a közel 80 ezer rászoruló gyermeket ápoló és gondozó szervezetek kaptak meg. A program kiemelt kedvezményezettjei mellett, a korábbi évekhez hasonlóan ismét lehetőség nyílt arra, hogy minden magyarországi megye valamely karitatív szervezete is részesüljön az adományokból.

A hatalmas siker közös, amelyre minden résztvevő igazán büszke lehet.

A Magyarok Kenyere nem egyfajta verseny, és nem elvárás, hogy az összegyűjtött búza mennyisége minden esztendőben túlszárnyalja az előző évit, de jó érzés, hogy ebben a körben még ismert a bibliai Szent Pál apostol útmutatása: „Mindenki úgy adjon, ahogyan előre eldöntötte szívében, és ne kényszerűségből, mert a jókedvű adományozót szereti az Isten”. Így erősen bízunk benne, hogy a jövőben sem hal el ez a nemes kezdeményezés.

Az egész éves rendezvénysorozatot áprilisban rendszerint az Esztergomi Bazilikában megtartott búzaszenteléssel nyitjuk meg. Az Összeöntés ünnepén, augusztus első napjaiban a betakarított és összegyűjtött búza jelképes egybeöntésére kerül sor. A Kárpát-medence megyéi és az elszakított országrészek egy-egy zsák búzát küldenek az ünnepi rendezvényre, ahol népzenei műsorokkal kísérve vegyül szétválaszthatatlanul egybe a határon inneni és túli magyarság keze munkája. Államiságunk ünnepe, augusztus 20-a egyben az új kenyér ünnepe is, amely a Magyarok Kenyere Programban mindig is kiemelt helyen szerepel. Határon túli szolgálatunk első lépéseként immáron Kárpát-medencei rendezvények is kísérik a Magyarok Kenyere Programot.

Baracsi Endre a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei közgyűlés alelnöke

Az adományozás nem merül ki a búza összegyűjtésében, hiszen annak lisztté őrlését is derék magyar malmaink végzik. A magyar gazdák terméséből immáron lisztté váló adományokat a Gyermekek Világnapján, szeptember 20-án jelképesen is átadjuk a rászoruló gyermekeknek.

Az adományok kiszállítása után, novemberben kerül sor a Magyarok Kenyere Program Záróünnepségére, amit hagyományosan egy külhoni településen tartunk, idén pedig ismét a sorscsapásokkal különösen sújtott kárpátaljai magyar testvéreinknél zárjuk a 2019-es Magyarok Kenyere Programot. A párhuzamosan zajló megyei adományozó ünnepségeken pedig igyekszünk jelképes ajándékokkal megköszönni az adományozók nagylelkűségét, önzetlenségét.

Az akció során összegyűlt búzából őrölt liszt nagy részét 2019-ben is a program elsődleges kedvezményezettjei, a Dévai Szent Ferenc Alapítvány, az ukrajnai Nagydobronyi Református Irgalmas Szamaritánus Gyermekotthon és a budapesti Oltalom Karitatív Egyesület kapja.

A Program társadalmi bázisa az elmúlt években tovább erősödött, amit a felajánlók száma mellett egy másik dolog is bizonyít: a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége (MAGOSZ) átvette a Magyarok Kenyere Program lebonyolításának jogait, egyben a Magyarok Kenyere Alapítványt is. A Program szellemisége teljesedett ki azzal, hogy már a határon túli magyarság is képviselteti magát a közös munkában, hiszen az Alapítvány öt fős kuratóriumába három anyaországi és két határon túli személyt kértünk fel.

Az Alapítvány rendkívül fontos szerepet tölt be a Magyarok Kenyere életében, mivel itt összegződik mindaz a tudás és tapasztalat, amely a Program további bővítéséhez, még több adományozó és adományozott csatlakozásához szükséges. Az Alapítvány idei legfőbb célkitűzése, hogy kárpát-medencei honfitársaink mellett a nyugati, tengerentúli szórvány magyarságot is bevonjuk az adományozásba.

Az ajándékozás örömén túl az Alapítvány nemcsak társadalmi tőkét biztosít a magyar gazdaközösségnek, hanem csatornaként működhet a gazdálkodási ismeretek kárpát-medencei továbbadására is. A mezőgazdasági, fejlesztési támogatások határon túli felhasználását ezzel együtt jelentősen segítheti az a hatalmas szakmai tudásbázis, amely a MAGOSZ-nál és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamaránál már rendelkezésünkre áll.

A 2019-es esztendő egy másik szempontból is komoly változást hozott a rendezvénysorozat életében: a Magyarok Kenyere Program céljai között még hangsúlyosabbá vált a határon túli testvéreink támogatása, így közel sem szimbolikus az a változás, hogy a Program a „15 millió búzaszem” elnevezéssel bővült.

2019-ben is lehetőségünk van arra, hogy minden magyarországi megye egy vagy több karitatív szervezete is részesüljön az össz-magyar liszt adományból.

 A földrajzi közelség, és a kialakult jó kapcsolatok miatt, valamint az egyre nehezebb társadalmi helyzet miatt a megyei liszt keretünk terhére is támogatni akarjuk a nagydobronyi Református Irgalmas Szamaritánus Gyermekotthont, ahol közel 100 magyar származású gyermeket nevelnek és gondoznak.

A megyénkben élő nehéz sorsú gyermekeket, és a nyári viharkár során károsultakat

a Magyar Vöröskereszt Megyei szervezete,

a Nyíregyházi Család- és Gyermekjóléti Központ,

a Nyíregyházi Gyermekjóléti és Alapítási Intézmény,

a Nyírségi Református Egyházmegye,

a Nyíregyházi Egyházmegyei Karitásza,

a Tímári Görögkatolikus Egyházközség,

a Kelet-magyarországi Református Nevelőszülői Hálózat,

a Kárpátaljai Református Egyházkerület elnöksége közreműködőit tudjuk segíteni, így ebben az évben az ő részükre nyújtunk az adományból. Mellettük az idén 7 önkormányzat részére adunk át még lisztet a településen élő nehéz sorsú családok segítése érdekében: Beregdaróc, Beregsurány, Csengersima, Geszteréd, Márokpapi, Szamosszeg és Tarpa.

Szeretném megragadni az alkalmat, hogy kiemelve, megköszönjük a segítőkész támogató munkáját a Nyírség-Hasso Kft.-nek, Krámer Zoltánnak, akik minden évben megőrlik a búzát és liszt formájában csomagolva tudjuk a szervezetek részére átadni, a Vetőmag Szárító Kft.-nek – Pásztor Andrásnak a szállítási munkájukért és munkatársaiknak az önzetlen szervező munkáért.

A megyében idén már 6 ponton működő gyűjtőpontoknak, a munkájukért és segítő támogatásukért: Vetőmag és Szárító Kft., Tímáron – Pásztor Andrásnak, Apagyi Sütőüzem Kft., Apagyon – Bakti Jánosnak, Bátortrade Kft. Nyírbátorban – Dr. Petis Mihálynak, Nyír Gabona Kft. – Rácz Istvánnak, Nagykállóban, D. Pethe Istvánnak Beregsurányban, és ifj. Rácz Imre egyéni vállalkozónak Balkányban valamint természetesen a munkatársaiknak – zárta beszédét Rácz Imre.”

Ezután következett az adományok jelképes átadása, amely során az adományban részesülő szervezetek képviselői egy-egy rövid bemutatkozást is tettek, majd átvették az Adományleveleket.

A program szervezői a búzát felajánlók megjelent képviselői részére – a köszönetük jeleként – egy-egy ajándéktárgyat adtak át, majd egy jó hangulatú vacsorán látták vendégül a résztvevőket.

 

 

Akik kapták a liszt adományt:

Nyíregyházi Egyházmegye Egyházmegyei Karitász,
Nyírségi Református Egyházmegye,
Kárpátaljai Református Egyházkerület Elnöksége,
Kelet-Magyarországi Református Nevelőszülői Hálózat,
Nyíregyházi Család és Gyermekjóléti Központ,
Nyíregyházi Gyermekjóléti Alapellátási Intézmény,
Magyar Vöröskereszt Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Szervezete,
Geszteréd Község Önkormányzat,
Beregdaróc Község Önkormányzat,
Márokpapi Község Önkormányzat,
Beregsurány Község Önkormányzat,
Tarpai Nagyközség Önkormányzat,
Csengersima Község Önkormányzat,
Tímári Görögkatolikus Egyházközség,

 

Szamosszeg Község Önkormányzat.

 

 

 

 

Akik a logisztikát segítették (gyűjtés, szállítás, őrlés, csomagolás):

Apagyi Sütőüzem Kft. – Apagy,

ifj. Rácz Imre – Balkány,

Nyír-Gabona Kft. – Nagykálló,

Bátor-Trade Kft. – Nyírbátor,

Pethe István – Beregsurány,

Vetőmag és Szárító Kft. – Tímár,

Bori Vilmos – Ilk,

Nyírség-Hasso Kft. – Nyíregyháza,

Nyírség-Hasso Kft. Baktalórántházai malom.

 

 

 

A búzát felajánlók:

Preg István 4374 Encsencs, 1
Gerstmájer Rolf 4300 Nyírbátor, 2
Királyfalvi György 4375 Piricse, 3
Hornyák József 4374 Encsencs, 4
Vasváriné Kovács Andrea 4375 Piricse, 5
Huszti György 4341 Nyírvasvári, 6
Szép Szabolcs Attila 4341 Nyírvasvári, 7
Varga Béla 4824 Szamosszeg, 8
Valmyt –Laverda Term.és Szolg.  Ker. Bt 4979 Császló, 9
Kanyó József 4973 Császló, 10
Krakkó Bálint 4977 Nagyhódos, 11
Cserepes Ferenc 4900 Fehérgyarmat, 12
Cserepes Róbert 4956 Kispalád, 13
Cserepes Richard 4900 Fehérgyarmat, 14
Fedics László Miklós 4900 Fehérgyarmat, 15
Ruzsinszki Andrásné 4400 Nyíregyháza, 16
Olcsvári Sándor 4721 Szamoskér, 17
Bíró Gyula 4721 Szamoskér, 18
ifj. Tóth János 4320 Nagykálló, 19
Varga János 4233 Balkány, 20
Szabó József 4232 Geszteréd, 21
Geszteréd Község Önkormányzat 4232 Geszteréd, 22
Költő Zoltán 4743 Csengersima, 23
Gaál Bálint 4743 Csengersima, 24
Csengersimai Gazdák Szövetsége Kft. 4743 Csengersima, 25
Gaál Attila 4765 Csenger, 26
Nagy Béla Lajos 4765 Csenger, 27
Halmi Sándor 4743 Csengersima, 28
Gaál Pál 4765 Csenger, 29
Szarvas János 8820 Kft. 4974 Zajta, 30
Dr. Hódi Adrienn 4336 Őr, 31
Görög István 4336 Őr, 32
Kálmándi Attila 4336, Őr 33
Danika Ferenc 4765 Csenger, 34
Agro Kell Kft. 4352 Mérk, 35
Plánk Bt. 4351 Vállaj, 36
Keller István 4352 Mérk, 37
Szolomájer István 4351 Vállaj, 38
Abonyi Ferenc 4546 Eperjeske, 39
Szatmár–Mag Kft. 4700 Mátészalka, 40
Szőgyéni Péter 4721 Szamoskér, 41
Deák János 4965 Kölcse, 42
Gáspár Zoltán Béla 4721 Szamoskér, 43
Vincze Lajos 4721 Szamoskér, 44
Gáspár Béla 4721 Szamoskér, 45
Lipcsei András Györgyné 4711 Szamoskér, 46
Fekete László 4823 Nagydobos, 47
Toldi Sándor 4800 Vásárosnamény, 48
ifj. Kerekes László 4900 Fehérgyarmat, 49
id. Kerekes László 4900 Fehérgyarmat, 50
Tóth János 4320 Nagykálló, 51
Tóth Brigitta 4320 Nagykálló, 52
ifj. Görömbei Vilmos 4474 Tiszabercel, 53
Bercel Ép-Ker Kft. 4474 Tiszabercel, 54
Arany Parmen Kft. 4474 Tiszabercel, 55
Geszterédi László 4300 Nyírbátor, 56
Csűrös Richárd György 4300 Nyírbátor, 57
Mohácsi János 4300 Nyírbátor, 58
Kónya János 4300 Nyírbátor, 59
Baracsi Ferenc 4300 Nyírbátor, 60
Polyák Imre 4300 Nyírbátor, 61
Bartha Attila 4311 Nyírgyulaj, 62
Szabó József 4311 Nyírgyulaj, 63
Tallódi Albert 4300 Nyírbátor, 64
Gajdicsné Lőrincz Mária 4341 Nyírvasvári, 65
Goda Richard 4362 Nyírgelse, 66
Káplár István 4372Nyírbéltek, 67
Bartháné Balogh Éva 4311 Nyírgyulaj, 68
Istók László 4356 Nyírcsaholy, 69
Rizsák Róbert 4361 Nyírbogát, 70
Szamosszeg Község Önkormányzat 4374 Szamosszeg, 71
Álmos Gábor 4761 Porcsalma, 72
Sápi Zsigmond 4563 Rohod, 73
Bátortrade Kft. 4300 Nyírbátor, 74
Tarnamajor Kft. 4342 Terem, 75
Hornyák György 4700 Mátészalka, 76
Deák Jánosné 4900 Fehérgyarmat, 77
Bíró Zsolt Lajos 4900 Fehérgyarmat, 78
Jákó László 4741 Jánkmajtis, 79
ifj. Jákó László 4741 Jánkmajtis, 80
Károly Dániel 4731 Cégénydányád, 81
Károly László 4732 Cégénydányád, 82
Kerekes Zoltán 4900 Fehérgyarmat, 83
Széles Gyula 4731 Tunyogmatolcs, 84
Kovács Béla 4731 Tunyogmatolcs, 85
Simon Tibor 4932 Tarpa, 86
Varga Csaba 4931 Tarpa, 87
Esze Tibor 4931 Tarpa, 88
Guti János 4931 Tarpa, 89
Vassné Szűcs Róza 4931 Tarpa, 90
Tarpai Nagyközség Önkormányzat 4931 Tarpa, 91
Hibály István 4932 Márokpapi, 92
Szpodnyi József 4932 Márokpapi, 93
Önkormányzat Márokpapi 4932 Márokpapi, 94
Bakó Lajos 4932 Márokpapi, 95
Szőke Sándor 4564 Nyírmada, 96
Beregsurány Község Önkormányzat 4933 Beregsurány, 97
Kovács György Albert 4933 Beregsurány, 98
Herka Istvánné 4433 Beregsurány, 99
Torma Ákos 4400 Nyíregyháza, 100
D. Pethe István 4933 Beregsurány, 101
Balla Titusz István 4300 Nyírbátor, 102
Badak Gyula 4934 Beregdaróc, 103
Juhász Zsolt 4804 Vásárosnamény, 104
Mándi Gyula 4935 Gelénes, 105
Orosz Sándor 4934 Beregdaróc, 106
Dobi Dezső 4225 Debrecen, 107
Beregdaróc Község Önkormányzat 4934 Beregdaróc, 108
Pálinkás György 4934 Beregdaróc, 109
Torma Imre 4934 Beregsurány, 110
Kiss Endre 4934 Beregdaróc, 111
Baracsi Béla 4030 Debrecen, 112
Baracsi Endre 4934 Beregdaróc, 113
ifj. Baracsi Endre 4934 Beregdaróc, 114
Bán János 4934 Beregdaróc, 115
Kántor Béla 4934 Beregdaróc, 116
Liba János 4936 Vámosatya, 117
Mágocs Bertalan 4934 Beregdaróc, 118
Badak Sándor 4934 Beregdaróc 119
Dr. Tivadar Pál 4933 Beregsurány, 120
Timád Kft. 4466 Tímár, 121
Pásztor Andrásné 4466 Tímár, 122
Tímári Görögkatolikus Egyházközség 4466 Tímár, 123
Berecz András 4472 Gávavencsellő, 124
Lipécz István 4471 Gávavencsellő, 125
Dr. Karakó László 4471 Gávavencsellő, 126
Nagykaposi Mezőgazdasági Szövetkezet Nagykapos (Szlovákia), 127
Filetóth Ákos 4465 Rakamaz, 128
Horváth János 4467 Szabolcs, 129
Pásztor Tibor 4472 Gávavencsellő, 130
Orosz Mónika 4467 Szabolcs, 131
Vasi Ferenc 4467 Szabolcs, 132
Dr. Homoródi Antalné 4400 Nyíregyháza, 133
Tóth János 4400 Nyíregyháza, 134
Mészáros Zoltán 4461 Nyírtelek, 135
Nagy László 4400 Nyíregyháza, 136
ifj. Láng Zoltán 4463 Tiszanagyfalu, 137
Kovács Lajos 4465 Tímár, 138
Augusztinyi András 4400 Nyíregyháza, 139
Lakatos Dénes 4467 Szabolcs, 140
ifj. Homoródi Antal 4400 Nyíregyháza, 141
Csongrád Zsolt 4771 Gávavencsellő, 142
Riczuné Tóth Gizella 4466 Tímár, 143
Bodnár Miklós 4466 Tímár, 144
Nizsalóczki Gyula 4466 Tímár, 145
Péter József 3910 Tokaj, 146
Pásztor András 4466 Tímár, 147
Vetőmag és Szárító Kft. 4466 Tímár 148
Megyesi Ferenc 4803 Gergelyiugornya, 149
Nagy Miklós 4800 Vásárosnamény, 150
Topolánszky Judit 4812 Nagyvarsány, 151
Bori Vilmos 4566 Ilk, 152
Lukács Zoltán 4800 Vásárosnamény, 153
Koszta László 4834 Tiszakerecseny, 154
Gaál Gergő 4800 Vásárosnamény, 155
Simon Csaba 4800 Vásárosnamény, 156
Fejes Attila 4800 Vásárosnamény, 157
Varga János 4800 Vásárosnamény, 158
Bodnár Csaba 4812 Nagyvarsány, 159
Tóth Csaba 4813 Gyüre, 160
Krámos József 4547 Szabolcsbáka, 161
Baksa János András 4547 Szabolcsbáka, 162
Jónásné Goller Ildikó 4547 Szabolcsbáka, 163
Kovács Péter 4600 Kisvárda, 164
Takács László 4546 Anarcs, 165
Katona Ferenc 4547 Szabolcsbáka, 166
Somogyi László 4547 Szabolcsbáka, 167
Kovács Gábor 4547 Szabolcsbáka, 168
Kósa Csaba 4547 Szabolcsbáka, 169
Szép József 4547 Szabolcsbáka, 170
Somogyi Csaba 4547 Szabolcsbáka, 171

 

munkatársunktól

 

0 hozzászólás
0

Kapcsolódó bejegyzések