Főoldal HírekEgyéb Növényorvos Nap 2018.

XIII. Növényorvos Nap, Gödöllő

 

A Magyar Növényvédő Mérnöki és Növényorvosi Kamara a hagyományokhoz híven ebben az évben is november második szerdáján, azaz idén 2018. november 14.-én rendezte meg a Növényorvos Napot, amely már a tizenharmadik volt a sorban. Az eseményt támogatta többek között az Agrárminisztérium, a Magyar Növényvédelmi Szövetség és a Nemzeti agrárgazdasági Kamara is.

A helyszíne ezúttal is Szent István Egyetem Gödöllői Campusának Aulája volt, amelyet zsúfolásig megtöltött a közel ezer érdeklődő. A rendezvény mottója a Növényorvos a termelés, az élelmiszer, a fogyasztó és a környezet biztonságáért volt.

Dr. Tarcali Gábor, a  Magyar Növényvédő Mérnöki és Növényorvosi Kamara elnöke ismertette, hogy jelenleg már több, mint négyezer tagjuk van. A növényorvosok egyik legfontosabb feladatának nevezte az élelmiszerbiztonság elérésében való hatékony részvételt.  Olyan növényvédelmi gyakorlatot kell megvalósítaniuk, amely mindig szem előtt tartja a környezet- és a természet fenntartását, hogy a tevékenységükkel megóvhassák az emberi egészséget is. A munkájuk során lényeges dolog a megelőzés, tehát olyan körülmények biztosítása, hogy a növények egészségesen fejlődhessenek. Mindehhez kellő biológiai tudásra van szükségük, beleértve a környezet, azaz a víz, a levegő és a talaj ismeretét is.

Az integrált növényvédelem korában már nem csak kémiai, hanem alternatív eljárások is szóba jöhetnek. Minél kevesebb vegyi anyagot kell felhasználnunk a növények védelméhez, mert nem mindegy, hogy az állatok milyen minőségű növényekkel táplálkoznak, ahogyan az sem, hogy az emberek milyen állati termékeket fogyasztanak – mondta Dr. Tarcali Gábor.

 

Az alternatív eljárások témakörében Növényi kivonatok a növényvédelemben címmel Dr. Nagy Géza, NÉBIH NTAI Növényvédelmi Technológia Fejlesztési és Koordinációs Osztályának osztályvezetője tartott nagy sikerű előadást, amelyben a szintetikus peszticidek alkalmazásának lehetőségeit mutatta be.

A résztvevők emellett még sok érdekes prezentációt láthattak és hallgathattak meg a különböző szakterületek neves szakembereitől, valamint megismerhették az agrárpolitikai, a növényvédelmi és az élelmiszerbiztonsági aktualitásokat.

Az eseményen sor került a miniszteri elismerő oklevelek és a kamarai kitüntetések átadására is.

 

Nádasi Zoltán

0 hozzászólás
0

Kapcsolódó bejegyzések