Főoldal Kiemelt Uborkatermesztési szakmai fórum a Csenger Food Kft.-nél

Uborkatermesztési szakmai fórum a Csenger Food Kft.-nél

by Agrármédia

A Csenger Food Kft. évek óta a hazai konzervuborkás szakma egyik legjelentősebb, termelés integrációval foglalkozó cége. A Szabolcs-Szatmár-Bereg megye és egyben az ország legkeletibb városában, Csengerben található vállalat a partner cégükön keresztül a magyar piac mellett szállít többek között Németországba, Ausztriába, Franciaországba, Csehországba, Romániába, Szlovákiába, Szlovéniába és Lengyelországba is.

Nemcsak a termésük értékesítését oldják meg a gazdálkodók számára, hanem a különféle input anyagok beszerzéséhez is biztos anyagi hátteret nyújtanak – adott tájékoztatást Hajdú György, a Csenger Food Kft. termelési koordinátora. A Termelői csoportjuk a tagjai és a partnerei munkáját előfinanszírozással segíti. A termelőknek lehetőségük van az előfinanszírozott anyagokat a megtermelt áru beszállításával, ütemezve megfizetni. Gyakorlatilag bármilyen, a termeléshez szükséges segédanyag beszerzését a helyszínre leszállítva, a lehető legkedvezőbb áron tudják biztosítani. A kísérleti kertjeikben minden egyes új fajtát előzetesen tesztelnek, s azok csak ezután kerülhetnek be termeltetésbe. Az általuk integrált szemölcsös uborka vetésterületének meghatározó részén a Kybria RZ főszáras fajtát termesztik – ismertette Hajdú György a Csenger Food telephelyén megtartott uborkatermesztési szakmai fórumon.

Ezt a fajtát elsősorban támrendszeres, valamint fólia alatti termesztésre ajánlják – ismertette Ragyák László, a Rijk Zwaan konzervuborka termékfelelőse. A Kybria RZ megbízható, kiszámítható, termelőbarát a szabadföldön és a fólia alatt egyaránt, ez a Rijk Zwaan cég egyik legsikeresebb fajtája. Gyors, hamar termőre fordul, de az erős gyökérzete révén kiválóan újul. A szezon vége felé is még komoly hozamra képes.

A ZKI magyar, nagy múltú fajtanemesítő és vetőmag forgalmazó vállalkozás uborka vetőmagjairól Hornyák Csaba adott felvilágosítást.

Az ajánlott fajták ismertetését követően a termesztés technológiai elemeivel, és az azokban jól alkalmazható készítményekkel ismerkedhettek meg a résztvevők.

A YARA Hungária Kft. prémium minőségű öntöző műtrágya családját Kovács András kertészeti szaktanácsadó mutatta be, a Damisol Kft. uborka tápanyag-visszapótlási javaslatairól pedig Fejes Attila szólt. A Seedplus lombtrágyáit Makranczy Péter ismertette a jelenlévőkkel. A magas minőségű, speciális, folyékony, granulált és vízoldékony kristályos műtrágyáikat, valamint termésnövelő bioregulátor készítményeiket Czikó Dénes, a Biolchim Hungary Kft. szaktanácsadója mutatta be. Az uborkatermesztésben is kiváló eredményt hozó biostimulátoraikat, és azok technológiai alkalmazását Deme János, a Malagrow Kft. szaktanácsadó ismertette. A Wetcit nedvesítő szer működését, mely rovar-, atka- és gombaölő szerek hatékonyságát fokozza jelentősen, Tarcza Tamás szaktanácsadó, a Biocont Magyarország Kft. munkatársa mutatta be.

A jelenlévő szakemberek számára a gazdálkodók a vegetáció során felmerülő problémákkal kapcsolatos kérdéseket is feltehettek, akik készségesen válaszoltak azokra.

Természetesen egy uborkatermesztőt is megkérdeztünk arról, mi a véleménye a szakmai fórumról. Papp László Szamossályiban kb.15 éve termel uborkát a saját gazdaságában. Véleménye szerint nagyon hasznos volt a rendezvény, amely kiváló alkalmat biztosított mind a legújabb fajták, mind a növényvédő- és növénykondícionáló készítmények, mind pedig a   helyes technológia megismerésére.

Mire kell odafigyelni a technológia során?

A sikeres fajta-választás mellett az első fontos dolog mindenféleképpen a talaj-előkészítés. Azon felül pedig a megfelelő műtrágya és növényvédőszereknek alkalmazása, s természetesen azok használati utasításának a pontos betartása. Jó gazdának kell lenni, együtt kell élni a növénnyel. Ha az időjárás kedvező, nincsenek szélsőséges viszonyok, akkor a jó gazda megcsinálja azt az elképzelt hasznot, amit ki lehet hozni ebből a tevékenységből.

A Csenger Fooddal milyen a kapcsolata?

Maximálisan jó, minden segítséget megkapunk ahhoz, hogy termelékenyebbé, hatékonyabbá tudjuk tenni a munkánkat. A tevékenységünk sikeréhez a Csenger Food Kft. a legjobb apparátust és szaktanácsadói hátteret biztosítva járul hozzá. A legkedvezőbb feltételekkel és legjobb áron veszi át megtermelt árut. Az együttműködésünkben nincsenek hiányosságok, mindent meg tudunk beszélni – mondta Papp László.

A piac igényeinek megfelelő árut kell mindig előállítani – mondta Hajdú György a rendezvény végén elhangzott összefoglaló beszédében. Ezért a Csenger Food Kft. a termelés jövedelmezőségét a helyi adottságokhoz igazítva, a legmodernebb szabadföldi, intenzív termesztési mód alkalmazásával, a leghatékonyabb támrendszeres termesztéssel, előre meghatározott csepegtetési, öntözési és tápoldatozási technológiával kívánja minél magasabb színvonalra emelni.

Nádasi Zoltán

0 hozzászólás
0

Kapcsolódó bejegyzések