Főoldal Kiemelt Tudósítás a Holland Alma Kft. és a Tész-Ész étkezési rezisztens almanapjáról

Tudósítás a Holland Alma Kft. és a Tész-Ész étkezési rezisztens almanapjáról

by Agrármédia

A jelenlegi almapiaci árak ellenére – vagy talán éppen azért – jelentős érdeklődés övezte a Tész-Ész és a Holland Alma Gyümölcsfaiskola étkezési rezisztens fajtabemutatóját és faiskolai nyílt napját. A léalma és étkezési alma piacán kialakult alacsony árak miatt fokozott az érdeklődés az alacsonyabb növényvédelmi költségek mellett termeszthető, magas minőséget és élvezeti értéket képviselő, új, betegség-ellenálló és biotermesztésre alkalmasabb fajták iránt.

A 2010-ben indult Naturalma Program jelenéről és jövőjéről Dr. Cehla Béla, a Holland Alma Kft. ügyvezetője tartott előadást. Abban vázolta a jelenlegi Naturalma ültetvény-felületek méretét, a Naturalma értékesítés elősegítésére tett lépéseket, valamint a jelenlegi és az előző két értékesítési szezonban jellemző árakat és piaci lehetőségeket. Beszélt továbbá arról, hogy az eredetileg 5 fajtával (Luna, Sirius, Orion, Red Topaz, Rozela) indult brand mellé már újabb fajták is felsorakoztak. Mondandójában kiemelte, hogy a Naturalma logisztikai központot váltott az idei szezonban és megfogalmazta a konvecionális, valamint a biotermelésből származó minőségi árualap iránti igényt.

A szót ezek után Dr. Takács Ferenc, az Újfehértói Gyümölcstermesztési Kutató és Szaktanácsadó Kht. vezetője vette át, aki az alma tárolásának tudományos alapjairól tartott gyakorlati szempontból hasznos előadást. Kitért az almatárolás élettani alapjaira és a legkorszerűbb hűtőházi légtérszabályozás ezzel kapcsolatos módszereire is. Fontosnak vélte kiemelni, az idei almaszezon kedvezőtlen színeződési viszonyait, valamint az ipari alma piacán kialakult anomáliákat. Az almatermesztésnek a minőségi árualap előállítását kell megcéloznia, az ipari almatermesztés önmagában nem lehet termesztési cél.

Babicz Szabolcs – a Holland Alma Kft. faiskolavezetője – hosszan reagált Takács Ferenc mondandójára és kifejezte egyetértését az elhangzottakkal kapcsolatban, majd a Naturalma program újdonságainak termesztői szempontból fontos tulajdonságairól beszélt. Előadásában hangsúlyozta, hogy a Naturalma brand fajtái közé csak olyanokat válogatnak be a hazai és a nemzetközi nemesítés eredményei közül, amelyek hazai ökológiai környezetben legalább öt termőéven keresztül kimagaslóan teljesítenek. Különösen a fajták rezisztencia tulajdonságait, alternancia hajlamát, növekedési sajátosságait, termőképességét, élvezeti értékét, tárolhatóságát vizsgálják.

Az ipari alma a minőségi almatermesztés melléktermékeként keletkezik és az ipari alma ára nem lehet meghatározója az étkezési termék árának.

Megemlítette továbbá, hogy az idei évjárat rendkívül rossz volt a piros fedőszínű almák színeződésére nézve, és hogy ezt a problémát hogyan befolyásolhatjuk kedvezően akár az alanytípusok helyes megválasztásával.

Ezt követően Dr. Thurn László előadását hallhatták a jelen lévők, aki az alma post harwest jelentőségéről tartott prezentációt. Véleménye szerint a termelők csak úgy lehetnek versenyképesek, ha az alma értékesítési szezonja nem fejeződik be januárban, hanem egész éven keresztül képesek kiszolgálni legalább a belső piacot. A hűtőházi háttér és a korszerű tárolási technológiák – így a Smartfresh használata is – biztosítékot jelentenek erre.

Dr. Thurn László szavai után ismét a faiskola vezető következett, aki rendhagyó szemléletben mutatta be az alma és általában a gyümölcsoltványok eltelepítése során elkövetett leggyakoribb hibákat és a talajelőkészítés, telepítés helyes technológiai javaslatát. Felhívta a figyelmet a szaktanácsadás fontosságára, valamint a faiskola által javasolt telepítési technológiai ajánlás betartására.

A záróelőadást Syngenta képviseletében Sipos László tartotta. Rendkívül gyakorlatias szemszögből vázolta fel a rovarok és gombák növényvédő szerekkel szembeni rezisztenciájának kialakulását. Hangsúlyozta a hatóanyag rotáció fontosságát. Mondandójának végén hozzáfűzte, hogy a Kaliforniai pajzstetű és a vértetű a jövőben várhatóan nagy problémát fog okozni egyes termesztési körzetekben és a termelők nem kezelik megfelelő súllyal ezt a problémát.

Az érdeklődők az előadások után területbejáráson vettek részt, ahol a Holland Alma Kft. faiskolai területén. A faiskola vezető kalauzolásával bemutatásra kerültek a szemzett alma, meggy, szilva, kajszi, körte, cseresznye és birs oltványok. A vendégek meggyőződhettek a Holland Alma által szaporított oltványok magas minőségéről. A kísérleti ültetvényben pedig nem csak szemlélődésre, hanem az új fajták kóstolására is sor került.

A bemutatón megjelent almatermesztő szakemberek és szaktanácsadók számos gyakorlati ismerettel és sok új élménnyel gazdagodtak, és jelezték igényüket a téli időszakban metszési bemutató megszervezésére is. Amennyiben Önt is érdeklik az új fajták és egyéb technológiai újdonságok, regisztráljon most a hollandalma.hu oldalon a faiskola hírlevelére, hogy a következő rendezvényről hírlevélben értesülhessen.

0 hozzászólás
0

Kapcsolódó bejegyzések