Főoldal Hírek Közös összefogással tehetünk természeti erőforrásaink védelméért

Közös összefogással tehetünk természeti erőforrásaink védelméért

by dorottya.ami

Hazánk vadállománya kiemelkedő értékű természeti kincs, melynek megőrzése és gyarapítása közös felelősségünk, gyermekeink és unokáink iránti kötelességünk – mondta Zambó Péter erdőkért és földügyekért felelős államtitkár a vadgazdálkodás aktuális kérdései című konferencián, a FEHOVA kiállításon.

A modernkori vadgazdálkodás kulcsa, hogy a vadállományt is megújuló természeti erőforrásként kezeljük. Éppen ezért fontos, hogy egészséges, jó genetikai értékekkel rendelkező vadállományt tartsunk fenn Magyarországon. A változó környezeti viszonyok érintik hazánkat, és ezáltal a vadon élő állatok élőhelyét is. Megóvásuk érdekében szükség van az ágazatok közötti együttműködésre, ami lehetővé teszi az ökológiai szempontú vadgazdálkodást, az élőhely-fejlesztési programok megvalósítását, a vizes élőhelyek megóvását vagy éppen az inváziós fajok visszaszorítását. A korszerű vadgazdálkodásban a természet és az élőhely védelme a mindennapi munka része – hívta fel a figyelmet az agártárca államtitkára a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara által szervezett konferencia megnyitóján.

Mint ismertette: az elmúlt években számos döntés segítette az ágazatok közti összhang megteremtését. Sok új kihívással és problémával szembesült az ágazat a belterületre egyre nagyobb számban beköltöző vadfajoktól kezdve az afrikai sertéspestisig, az aranysakál elszaporodásától az alföldi őzek pusztulásáig, a dámbikák agancstő gyulladásától az apróvad állomány fogyatkozásáig. Az Agrárminisztérium aktívan részt vesz a megoldások keresésében, többek között a tájegységi fővadászi rendszeren keresztül, illetve támogatja a felsorolt problémákkal kapcsolatos monitoring programokat és kutatásokat. Az államtitkár kitért rá, hogy a 2021-es Vadászati és Természeti Világkiállítás jó alkalom lesz arra, hogy bemutathassuk a magyar vadgazdálkodás nemzetközi elismerést is kivívó, közösen elért eredményeinket.

Zambó Péter felhívta a figyelmet, hogy az Agrárminisztérium kiemelt figyelmet fordít a természeti erőforrások megőrzésére és fenntartható hasznosítására. Ezért tartoznak a tárcán belül egy államtitkársághoz a legfontosabb természethasznosítási formák: az erdő-, a vad- és a halgazdálkodás, valamint az agrárgazdálkodás alapjait jelentő termőföld kezelésével kapcsolatos kérdések. Ezenszakterületek fontosságát mutatja az is, hogy február elejétől erdőkért felelős helyettes államtitkárság jött létre, melyet Szentpéteri Sándor erdőmérnök vezet.

0 hozzászólás
0

Kapcsolódó bejegyzések