Főoldal Állattenyésztés A kocák mikroelem ellátottságának szerepe – Alltech Mikroelem programja

A kocák mikroelem ellátottságának szerepe – Alltech Mikroelem programja

by Agrármédia

A kocák megfelelő mikroelem ellátottsága elengedhetetlen a nagyteljesítményű tenyészállatok hasznos élettartamának növeléséhez. A kalcium és foszfor szerepe mindenki számára jól ismert, nem beszélve a fő táplálóanyagok mennyiségéről. A vas, a szelén és a mangán szerepe kevésbé ismert.

Általánosságban elmondható, az élettani szerepükön felül, hogy a szerves mikroelemek segítik az enzimek hatékonyágát, a gyógyszerek és vakcinák hatásait. Lássuk két példán keresztül, hogy a kocák számára milyen előnyei is vannak az Alltech Mikroelem programjának.

A vas szerepe nem csak a malacok anémiáját, hanem a kocák tejtermelését és a malacok tömegét is befolyásolja. A szervetlen vas nagy része kiürül az állatokból, felszívódás és hasznosulás nélkül. A vas a placentán keresztül befolyásolja a malacok fejlődő képességét és egészségi állapotát. A szerves vassal takarmányozott kocák a szoptatás alatt nagyobb takarmány felvételre voltak képesek, a megszületett malacok közt kimutathatóan nőtt a minőségi, átlagos vagy nagy malacok aránya. A vas tehát nem csak a vérképzésre, hanem a választott malacok számára is hatással van.

A Bioplex Fe használatával javítható a malacok születéskori hemoglobin szintje, arányosabb és nagyobb tömegű almokkal lehet találkozni. A választás előtti elhullás csökkeni fog, hiszen az állatok immunrendszere jobb lesz, így várhatóan minőségi malacokat lehet választani és áthelyezni az utónevelőbe.

Az egyik legtöbb hiánybetegséget produkáló mikroelem a szelén. Antioxidánsként szerepe van több fontosabb vitamin felszívódásában és a szervezet izomzatának felépítésében. Ezenfelül érdemes tudni, hogy felvételi formája befolyásolja a kocatej beltartalmát. Kutatások kimutatták, hogy a szervetlen szelénnel takarmányozott kocák tejében a második fialás után drasztikusan lecsökken a szelén mennyisége.

A Sel-Plex alapjául szolgáló szerves szelén a szervezetben könnyebben szívódik fel, ami miatt a kocák immunállapota javul, a szervezetben a szelén koncentrációja növekedni fog, amelyet a malacok is felvesznek a tejen át. A malacok ez által jobb immunrendszert kapnak és így a választás előtti elhullás csökkenhet. Egyidejűleg a kocák termelékenysége és reprodukciós mutatói javulhatnak. A Sel-Plex hatása már ott is megmutatkozik, ahol fele-fele arányban, vagy 0,2 ppm mennyiségben adják a koca takarmányokhoz.

A szerves anyagok kombinációja a legoptimálisabb megoldást adhatja olyan esetekben, amikor egymásra hatva pozitívan fejleszti az élőszervezetet. A szelén, vas és egyéb szerves származású mikroelemek keverékéből származó kiegészítők pozitívan hatnak a kocák reprodukciós képességeire. Az Alltech által kifejlesztett Sow Pak TRT komplex megoldást nyújt nagy teljesítményű kocák részére, növelve a hasznos reproduktív élettartamot, stabilizálva az alom létszámokat és javítva a malacok túlélését választásig.

A Sow Pak TRT olyan esetekben is megoldást jelenthet, amikor a termelő számára fontos a teljes szerves mikroelemekből származó ellátottság biztosítása a kocák részére.

Az Alltech Mikroelem programja segít, hogy minél gazdaságosabban, az állatok életteljesítményét javítva segítse a termelőket. Kérem, keresse sertésértékesítési kollegáimat az Önnek legjobb megoldásért!

3523_pig_mineral_management_A4_advert_PRESS

0 hozzászólás
0

Kapcsolódó bejegyzések