Főoldal Ad-vesz A káposztafélék megfelelő táplálása

A káposztafélék megfelelő táplálása

by dorottya.ami

A káposztafélék az egyik legrégebben termesztett zöldségfélénk, már a XVI. században kikerült a kertekből és azóta a szántóföldön termesztik. A világ zöldségtermésének mintegy 10%-a fejes káposzta, Magyarországon pedig jelenleg 4000–5000 ha-on termesztik, de volt időszak, amikor vetésterülete ennek a kétszeresét is elérte. Nem is csoda hiszen a számos vitamint (B6; B2; B1; Folsav, A; kalciumot, magnéziumot, káliumot és kis mennyiségben cinket; mangánt és vasat) tartalmazó zöldségnövény család napjaink egészséges táplálkozási szokásainak, trendjeinek oszlopos alapköve, egészségünk megőrzője.

A káposztaféléket igen változatos talajtani adottságok mellett termeszthetjük, a laza tápanyagban szegény homoktalajoktól a kötött vagy éppen nehéz vályog talajokon is sikeresen gazdálkodhatunk velük. Azonban a talajban terjedő gyökérgolyva elkerüléséhez inkább a semleges enyhén lúgos talajok használata javasolt. A káposztafélék biológiai tulajdonságai sok vonatkozásban azonosak vagy hasonlóak hiszen valamennyien nagy fényigényűek, hőmérsékleti optimumuk 13 °C (kivéve a 16 °C-ot igénylő kínai kelt), a kiegyenlített klímát kedvelik, mivel a túl nagy hőingadozások nehezítik a növényvédelmét és speciális tápanyagok használatát igénylik.

Ez a zöldségnövény család nagy zöldtömege kifejlesztéséhez sok vizet és tápanyagot, elsősorban nitrogént és káliumot igényel. Emellett a kalcium, kén, bór és molibdén is jelentős szerepet játszik a rózsaképződés vagy a zöldtömeg növekedés elősegítésében. A tápanyagok felvételét a növény számára a hatóanyag tisztaságán kívül a talaj pH tartománya is döntően befolyásolja. Az optimális talaj pH tartomány tápanyagfelvétel szempontjából pH 5.8-6.8 között van tehát enyhén savas közegben, de a már fent említett gyökérgolyva elkerülése érdekében érdemesebb ezt az értéket pH 7 és 7,2 között tartani. A talaj pH tartományánál elsődlegesen a makróelemek felvehetősége a döntő, mivel a mikroelemek pótlása lombon keresztül könnyen megoldható.

Az Agromaster család szabályozott tápanyag-feltáródást biztosító, burkolt szemcséjű műtrágyája biztosítja a káposztafélék számára a folyamatos tápanyagellátást a növekedést és tömeggyarapodást a termesztési ciklus teljes időtartama alatt. Az Agromaster burkolt szemcséiből meghatározott idő alatt, szabályozottan és egyenletesen táródnak fel az ásványi tápanyagok – köztük az egyik legfontosabb, de legkönnyebben kimosódó nitrát- nitrogén – így a talajhőmérséklet által mindig a növény adott fejlődési fázisának megfelelő mennyiségben állnak rendelkezésre.

További információkért, területre szabott, részletes tápanyag utánpótlási tanácsokért hívja bátran Rácz Gábor kollegánkat a 30/488-1479-es telefonszámon, vagy vegye fel vele a kapcsolatot a gabor.racz@icl-group.com email címen!

0 hozzászólás
0

Kapcsolódó bejegyzések