Főoldal Kiemelt 50 éves Jubileumát Ünnepelte a Tuzséri Nagy Sándor Kertbarát Klub Egyesület

50 éves Jubileumát Ünnepelte a Tuzséri Nagy Sándor Kertbarát Klub Egyesület

by Agrármédia

A fennállásának 50. évfordulóját ünnepelte a közelmúltban a Tuzséri „Nagy Sándor” Kertbarát Klub Egyesület. A jeles esemény alkalmából Emlékülést rendeztek Tuzséron, a Lónyay Menyhért Általános Iskolában. Az időpont szinte napra megegyezik az induló klub alakuló ülésének dátumával, ami 1968. január 28-án volt. Az egykori 45 fős létszámuk azóta megtöbbszöröződött, jelenleg 136 taggal tevékenykednek, és segítik hatékonyan mintegy tizenöt környező település almatermesztőinek munkáját is.

Az elmúlt években Magyarországon sajnos csökkentek az almaültetvények területei – mondta az eseményen tartott előadásában többek között dr. Nagy István, a Földművelésügyi Minisztérium államtitkára. A hazai almának azonban még mindig kb. 60 %-a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyében terem meg.

E megyén belül Tuzsér település pedig a Jonathan alma egyik „őshazája”. Ez a fajta e táj kincse, s ma a tuzséri alma már fogalom. Mindehhez nagyban hozzájárult az az itt már fél évszázada jól működő, szakmai-emberi közösség, mely olyan kézzelfogható eredményekkel rendelkezik, amelyekről más, hasonló szervezet csak álmodhat. A dolgos kezekhez itt tudás, szakértelem és kellő elhivatottság is párosult, hiszen az almatermesztés egy életforma, abban nincs ünnepnap vagy hétvége. A klub tagjai már rendelkeznek azokkal a kellő ismeretekkel, tapasztalatokkal, amelyek elengedhetetlenek a minőségi almatermesztéshez. Ezekre az értékekre pedig nagyon vigyázni kell, és szükséges azokat megfelelő módon átadni majd a fiataloknak, hogy a következő 50 év is az ilyen sikerekről szóljon – hangsúlyozta dr. Nagy István.

A Tuzséri „Nagy Sándor” Kertbarát Klub Egyesület elnöki tisztét már 15. éve Lakatos Bertalan tölti be. A történeti visszatekintésében kiemelte, ahhoz, hogy ilyen szép kort megérjen ez a klub, nagyon nagy szükség volt Szép Béla örökös elnök tevékenységére, aki 33 éven át volt annak a vezetője. Sajnos már nem élhette meg ezt a jeles jubileumot, hiszen 90 éves korában, tavaly október közepén elhunyt, de talán fentről Ő is nézte azt a rendezvényen bemutatott videó összeállítást, amely összefoglalta a munkásságát…

De hiába van a jó vezető, ha nincs megfelelő, az együttműködésre nyitott tagság mögötte – ismertette Lakatos Bertalan, s ezért megköszönte a példás hozzáállásukat. Köszönetét fejezte ki a támogatásért a község mindenkori vezetésének, a szakembereknek, szakmai műhelyeknek, szervezeteknek, cégeknek és valamennyi együttműködő partnerüknek.

Az ünnepi programban ezután a köszöntőkre került a sor. A döntéshozói és a szakmai élet neves szereplői mellett a testvér kertbarát klubok (pl. Debrecen, Hajdúdorog, Kaba, Földes) képviselői is kifejezték a jókívánságaikat.

Seszták Oszkár, a Szabolcs-Szatmár- Bereg Megyei közgyűlés elnöke a megye nevében mondott köszönetet mindenkinek, aki részese volt ennek a nagyszerű munkának. Egy Emlékplakettet nyújtott át a település legeredményesebben működő civil szervezetének Ferkovics Tibor, Tuzsér polgármestere, s azt kívánta, hogy a fejlődésük továbbra is ilyen töretlen maradjon. A már 89. életévében járó dr. Pethő Ferenc, nyugalmazott egyetemi tanár „személyre szabottan” összeállított szakkönyv és kiadvány csomagokat hozott a klubtagok számára.

A rendezvény valamennyi résztvevője megkapta az erre az alkalomra a klub által kiadott, nívós Emlékfüzetet. Abból megismerheti az olvasó az egyesület példaértékű közösségi életét, a szakmai és a kulturális ismeretbővítés, ismeretszerzés változatos, sokoldalú, az összetartó erőt jelentő programjait.

Remélhetőleg mind ennek a kiadványsorozatnak, mind pedig a hasonló ünnepségeknek lesz majd folytatása Tuzséron!

Nádasi Zoltán

0 hozzászólás
0

Kapcsolódó bejegyzések