Főoldal Hírek Alma fajtabemutatók Csobádon

Alma fajtabemutatók Csobádon

by Agrármédia
Közel negyven almatermelő volt kíváncsi a Holland Alma Kft. 2019. július 18.-án tartott alma fajtabemutató napjára, melynek fókuszában most a poligénes varasodásrezisztenciával rendelkező nyári almafajta, az Allegro állt.

A fajtabemutatóval egybekötött nyílt gyümölcsfaiskolai nap délelőtti programjában három szakmai előadást hallgattak meg az érdeklődők.

Elsőként Babicz Szabolcs, a Holland Alma Kft. faiskolavezetője tartott előadást a cég fajtainnovációs programjának legújabb eredményeiről. A nemzetközi fajtatrendek ismertetése mellett prezentációjában kiemelte, hogy faiskolájuk több mint egy évtizede elköteleződött a magas élvezeti értékű, fogyasztói szempontból előnyösen megítélt, ugyanakkor rezisztens, biotermesztésre is különösen alkalmas fajták szaporítása mellett.

A Luna, Sirius, Orion, Rozela, Red Topaz, Bonita, Galiwa, Galarina, és Allegro almafajták mellett a nem rezisztens fajták – Red Idared, Jeromine, Red Jonaprince – ismertetésére is kitért.

Mondandójában felelevenítette a 2018-as Allegro Fajtabemutató történéseit és az azóta eltelt idő tapasztalatait. Az Allegroval kapcsolatban a következőket foglalta össze:

  • Gála klónokat régóta nem szaporítunk, kizárólag előrendelésre, mert a Gálák varasodás iránti fogékonysága nem áll párhuzamban az általunk képviselt filozófiával. Régóta keressünk viszont azt a fajtát, ami a Gála klónokkal egy időben, vagy azokat megelőzően érik és felveszi a versenyt a Gálák ízével és tárolhatóságával, viszont a Gálákkal ellentétben varasodás, valamint lisztharmat ellenálló. 2010-ben meg is találtuk ezt a fajtát és öt termőév tapasztalatai alapján 2017-ben álltunk vele először a nyilvánosság elé. Ez a fajta pedig az Allegro. Az Allegro jellemzően július 15-23 között érik, tehát a Gála klónok előtt 3-4 héttel. Gyümölcse jellegzetesen 65-75 mm átmérőjű, élénk körpiros színű. Hullási hajlama a Gáláénál nem nagyobb, viszont a Gálával ellentétben a fán hagyva sem csattan ki a gyümölcs. Egy menetben szüretelhető, körszedést/körszedéseket nem igényel. Poligénes rezisztenciával rendelkezik varasodással szemben, lisztharmattal szemben pedig toleráns. Húskonzisztenciája nagyon jó, gyümölcse roppanó, a magas cukortartalom mellett sok savat is tartalmaz, élvezeti értékében a Gálákkal vetekszik, vagy felül is múlja azokat. Van tehát egy olyan fajtánk, ami a Gála klónok előtt érik és a legtöbb tulajdonságában felül is múlja azokat.

A délután folyamán a látogatók meg is győződhettek az Allegro ízével kapcsolatos kijelentésekről. A jelen lévők egyöntetű tetszésnyilvánításukat fejezték ki.

A faiskolavezető mondandójának második felében egyéb gyümölcsfajok újdonságaira is kitért, valamint számos szemléletes példát mutatott be az oltványok telepítésekor elkövetett leggyakoribb hibákról és az ültetés helyes gyakorlatáról. Ezen kívül pedig érdekes eszmefuttatást hallhattak a korai kajszipusztulások feltételezett okairól és a megelőzés lehetőségeiről.

A szakmai program további részében Dr Bári Imre, a Borsod Dolomit Kft. kereskedelmi igazgatója beszélt az alma kalciumigényének kielégítéséről és a kalciumpótlás lehetőségeiről, nehézségeiről, korlátairól. Előadásának végén egy ökonómiai modellt is bemutatott.

A szakmai program zárszavaként a Delap Kft. tulajdonos ügyvezetője Endrődi László tartott érdekes előadást a növények és a talaj mikroorganizmusainak különös kapcsolatáról, valamint arról, hogy az általa szabadalmaztatott „Gyökéritató-Agrooter” nevezetű termék hogyan segítheti ennek a kapcsolatnak a gyors létrejöttét és fenntartását.

Egy ebédet követően a szervezők a Holland Alma Kft. Csobádi Kísérleti Almaültetvényében kísérték végig az érdeklődőket, ahol az Allegro megkóstolásán kívül több fajtaújdonságot is testközelből tudtak megmutatni. A kísérleti ültetvény után egy tíz hektáros, tápoldatozó öntözésre berendezett, szemzett faiskolai parcella meglátogatása volt a program, ahol a látogatók a Holland Alma Gyümölcsfaiskola alma, körte, birs, cseresznye, meggy, szilva és kajszi oltványainak minőségéről is meggyőződhettek.

A faiskolavezető a Bay 3341-es almafajta tulajdonságait ismerteti

A regionálisan meghirdetett rendezvény közben nemzetközivé bővült, mert a csoporthoz román és francia vendégek is társultak.

A Holland Alma augusztus és október között még három fajtabemutató rendezvény lebonyolítását tervezi. Ha szeretne ezeken részt venni, regisztráljon hírlevélre a hollandalma.hu oldalon, így időben értesülhet ezek időpontjáról és helyszínéről.

 

 

 

0 hozzászólás
0

Kapcsolódó bejegyzések