Főoldal HírekNövénytermesztés Magyarországon mintegy 13,5 millió tonna gabona termett az idén

Magyarországon mintegy 13,5 millió tonna gabona termett az idén

by Agrármédia

Magyarországon összesen mintegy 13,5 millió tonna gabona termett az idén, szemben a tavalyi 16,3 millió tonnával – közölte a Földművelésügyi Minisztérium (FM) agrárgazdaságért felelős államtitkára kedden Budapesten sajtótájékoztatón.

Czerván György a Betakarítási Koordinációs Bizottság ülését követően beszélt az őszi betakarítási, vetési és talajmunkák állásáról. Elmondta: a kukorica betakarításával a gazdálkodók már 99 százalékban végeztek. Kukoricából országosan mintegy 6,4 millió tonna került a magtárakba, szemben a múlt évi 9,0 millió tonnás rekordmennyiséggel.

Hozzátette: a gabonamennyiség idei csökkenése gyakorlatilag a kukoricatermés mérséklődése miatt következett be, amit a kedvezőtlen időjárás okozott.

Az államtitkár beszélt arról is, a múlt évihez képest gyengébb kukoricatermés ellenére a belföldi ellátás biztosított kukoricából. Exportra viszont kevesebb, 2,0-2,2 millió tonna jut, mint 2014-ben. A múlt évben az exportálható mennyiség elérte a 4,0 millió tonnát. Jelezte: a termésátlag országosan mintegy 5,7 tonna volt hektáronként, ám a termésmennyiség nagy eltéréseket mutatott területenként a Dunántúlon több, az ország keleti és északi területein kevesebb termett. Jobb volt a termésátlag Tolna megyében, hektáronként 7,4 tonna, míg Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében egy hektárról átlagosan csak 3,4 tonnát takarítottak be.

Napraforgóból az idén – 99 százalékos betakarítási állapotnál – 1,565 millió tonna volt a termés, ami mintegy 2,5 százalékkal marad el a múlt évi mennyiségtől. Szójából országosan mintegy 142,6 ezer tonnát takarítottak be, ami igen kedvező – közölte az államtitkár. Hozzátette: ennek a GMO-mentes szójának mintegy a felét Németországban és Ausztriában értékesítik.  A cukorrépa hektáronkénti hozama jó, 56,7 tonna, és a cukortartalom is megfelelő, 16 százalék körül mozog. A gazdák őszi búzát mintegy 986 ezer hektáron kívánnak vetni, és a tervezett területből már 963 ezer hektáron végeztek is a vetéssel.

Czerván György az árakról elmondta: az elmúlt hónapokban mind a búza, mind a kukorica ára stagnált. November elejétől a búza ára a korábbi tonnánkénti 46-47 ezer forintról 50 ezer forintra emelkedett. A kukoricánál ugyanakkor az ár továbbra is 45-46 ezer forint. Közölte: az idei kárbejentések lezárultak; ezek alapján: 203 ezer hektárra érkezett kárbejelentés, a kárenyhítési alapban 21 milliárd forint van. Ez az összeg lehetővé teszi – mondta az államtitkár -, hogy a jogos kárenyhítési igényeket, gyakorlatilag visszaosztás nélkül ki lehet fizetni.

Újságírói kérdésre válaszolva Czerván György elmondta: 2013-ban több mint 15, 2014-ben pedig mintegy 13 százalékkal járult hozzá a magyar GDP növekedéséhez. Ez mind a két évben 0,6-0,6 százalékpontos növekedést jelentett az akkori 1,6, illetve 3,6 százalékos nemzetgazdasági GDP-emelkedésen belül.

A Központi Statisztikai Hivatal a mezőgazdaság idei első hat havi teljesítménye alapján mintegy 14 százalékos visszaesést prognosztizált. De most az ágazat összteljesítményét tekintve úgy tűnik – mondta az államtitkár -, 2015 végén a visszaesés a mezőgazdaságban egyszámjegyű lesz az előző évhez képest – vélekedett Czerván György.

Forrás: MTI

0 hozzászólás
0

Kapcsolódó bejegyzések