Főoldal HírekEgyéb Március 21-én még lesz lehetőség az őstermelői igazolványokkal kapcsolatos ügyintézésre

Március 21-én még lesz lehetőség az őstermelői igazolványokkal kapcsolatos ügyintézésre

by Agrármédia

A hatályát vesztett őstermelői igazolvány helyett új, 2016. január 1-től hatályos igazolvány kiváltásának, illetve a még hatályos igazolványok 2016. január 1. napjára visszamenőleges érvényesítésének határideje (2016. március 20.) vasárnapra esik. Ezért 2016. március 21-én (hétfőn) még lesz lehetőség ilyen jellegű ügyintézésre a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara falugazdászainál.

A korábbi években megszokottak szerint az őstermelők a jogfolytonosság megőrzése mellett 2016. március 20-ig válthatják ki új őstermelői igazolványukat, illetve érvényesíthetik hatályos igazolványukat. Mivel ebben az évben a határidő vasárnapra esik, az őstermelők 2016. március 21-én, hétfőn még kiválhatják vagy érvényesíthetik igazolványukat. A Kamara felhívja azonban az érintettek figyelmét, hogy ezen a napon valószínűleg már csak azoknak lesz lehetősége az ügyintézésre, akik előre egyeztetett időponttal rendelkeznek.

A Kamara ezért arra kéri az őstermelőket, hogy akik még nem tették meg, azok minél hamarabb keressék meg falugazdászukat. A falugazdász-irodák többsége 2016. március 19-én (szombaton) is nyitva tart. A falugazdászok elérhetőségei megtalálhatók a Kamara honlapján (www.nak.hu).

Azok az őstermelők, akik 2014-ben vagy 2015-ben váltották ki igazolványukat, így az még hatályos, és emellett rendelkeznek erre az adóévre érvényes értékesítési betétlappal is, nem kell kicserélniük igazolványukat. Számukra az új őstermelői kormányrendelet lehetővé teszi, hogy a meglévő igazolványukat 2016. október 1. és december 31. közötti időszakban cseréljék le. Erre való tekintettel kérjük, hogy akinek nem a jogvesztő, 2016. március 21. napján lejáró határidő miatt szükséges az ügyintézés, azok lehetőség szerint a határidő lejártát követően intézzék őstermelői igazolvánnyal kapcsolatos ügyeiket.

Az ügyintézés meggyorsítása érdekében a Kamara közzétett a honlapján egy előre kitölthető táblázatot, amelyben az őstermelők rögzíthetik a saját, illetve a használatukban lévő földterületek adatait. Ennek a táblázatnak kitöltése valamennyi őstermelő számára javasolt, de kifejezetten azoknak, akik több földterületen, illetve helyrajzi számon folytatnak őstermelői tevékenységet.

Forrás: NAK

0 hozzászólás
0

Kapcsolódó bejegyzések