Főoldal HírekÁllattenyésztés Az indonéz együttműködés komoly lehetőséget jelent a haltartási ágazatnak

Az indonéz együttműködés komoly lehetőséget jelent a haltartási ágazatnak

by Agrármédia

Indonézia mintegy 250 milliós lakossága évente fejenként 37 kilogramm, túlnyomórészt édesvízi halat fogyaszt, így a halászati és akvakultúra területén hétfőn kötött megállapodás hatalmas lehetőség arra, hogy a haltartási ágazat pozíciót szerezzen ezen az óriási piacon – fejtette ki Fazekas Sándor az indonéz miniszterekkel folytatott tárgyalások után az MTI-nek telefonon.

A földművelésügyi miniszter elmondása szerint a Susi Pudjiastutival, az indonéz tengerészeti és halászati miniszterrel aláírt egyezség keretében a két ország többek között megosztja a halászati termékek piacra jutásával kapcsolatos információit, valamint szakmai bizottságot hoznak létre. Emellett az együttműködés kiterjed a szakemberek közötti egyeztetésekre és az ágazattal kapcsolatos kutatás-fejlesztésekre is.

Fazekas Sándor kiemelte, hogy Magyarország rendelkezik az úgynevezett koi herpeszvírusnak ellenálló pontyállománnyal, amelynek a klimatikus viszonyokhoz jól alkalmazkodó változatai Indonéziában is tenyészthetők. Felhasználhatók továbbá a Földművelésügyi Minisztérium (FM) halászati kutatóintézetének a vírussal kapcsolatos diagnosztikai módszerek is. A magyar szakmai szervezetek bevonásával történő pontytelepítés főleg Új-Guineában lenne aktuális – tette hozzá.

Megjegyezte, hogy a Stipendium Hungaricum ösztöndíjprogramban, az 50 indonéz részére biztosított képzési keretből öten halászatot tanulhatnak.

A földművelésügyi miniszter beszámolt arról is, hogy Amran Sulaiman indonéz mezőgazdasági miniszterrel olyan kétoldalú megállapodás felkészítésében maradtak, amely kiterjed több, így például a tej- és húsfeldolgozás valamint gabonatermesztés területére is. Utóbbival kapcsolatban hangsúlyozta: nem csupán vetőmag exportról lenne szó, mivel tudományos megalapozottság szükséges ahhoz, hogy megállapítsák, mely vetőmagok termelhetőek gazdaságosan Indonéziában, továbbá azok miként alkalmazkodnak az indonéz talaj- és időjárási adottságokhoz.

Forrás: MTI, fotó: kkp.go.id

0 hozzászólás
0

Kapcsolódó bejegyzések