Főoldal HírekÁllattenyésztés A juhhústermelés és kereskedelem alakulása 2015-ben

A juhhústermelés és kereskedelem alakulása 2015-ben

by Agrármédia

Az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezetének (FAO) előrevetítése szerint a juhhús globális termelése 14,04 millió tonna lehet 2015-ben, a kibocsátás 1 százalék alatti mértékben emelkedhet az előző évihez képest. A világ juhhústermelésének háromnegyede a fejlődő országokból származik, amelyek közül a legnagyobb kibocsátók Kína, India, Nigéria, Szudán és Pakisztán. A megfelelő minőségű legelők jó alapot biztosítanak az állományok bővítéséhez több nagy juhtartó ázsiai és afrikai országban.

A globális juhhús-kereskedelem 5–6 százalékos csökkenését prognosztizálják 2015-re az előző évihez képest. A nemzetközi piacra kerülő juhhús csaknem 86 százaléka Ausztráliából és Új-Zélandról származik. E két országban a szárazság okozta állománycsökkenés utáni állománybővítés miatt mérséklődik az idén a juh- és bárányhústermelés. Az óceániai exportőrök kínálatcsökkenése miatt Kínába, az Európai Unióba, Kanadába és Japánba kevesebb bárányhús kerülhet. Ugyanakkor a közel-keleti országokba több bárányhúst szállíthatnak az USA-ból és Malajziából. A kisebb exportőrök közül India, Pakisztán és Etiópia kivitele egyaránt 15 százalékkal emelkedhet 2015-ben.

Az Ausztráliai Agrárgazdasági és Erőforrás-gazdálkodási Tudományok Hivatalának (ABARES) adatai szerint Ausztrália juhállománya 71,3 millió egyedre csökkent a 2014/2015. gazdasági év (július–június) végére, ugyanakkor a 2015/2016. évi szezon zárólétszáma 71,8 millióra növekedhet.

A bárányok vágása 4 százalékkal, 22 millió darabra mérséklődhet a folyó gazdasági évben az előző szezonhoz képest, amikor a vágásszám csaknem elérte a rekordnak számító 22,9 millió darabot. Az ABARES szerint az ausztráliai bárányexport 242 ezer tonnáról 230 ezer tonnára mérséklődhet a 2015/2016. gazdasági évben az előző szezonhoz viszonyítva. A juhhúskivitel 16 százalékkal, 142 ezer tonnára csökkenhet a vizsgált időszakban. A juh- és bárányárak 8–10 százalék körüli emelkedésére számítanak a szakértők az erős kereslet és a szűkülő kínálat miatt a folyó gazdasági év végére.

Az Új-Zélandi Gazdasági Szolgálat adatai szerint az ország juhállománya 4,1 százalékkal, 28,6 millió egyedre csökkent a 2014/2015. gazdasági év (július-június) végére az előző évihez képest. Szakértők szerint a bárányhús kivitele a termelés csökkenése miatt 293 ezer  tonnára (–6,3 százalék) mérséklődhet, a vágásszám 19,4 millió darab (–7,4 százalék) körül alakulhat a 2015/2016. gazdasági évben. A juhhús kivitele 77 ezer  tonnára (–14 százalék), a vágásszám 3,4 millió darabra csökkenhet a folyó szezonban. Új-Zélandon az északi és a déli szigeten is hasonlóan alakultak a bárányárak az idén: az év eleji csökkenés április elejéig tartott, majd enyhén emelkedni kezdtek az árak.

Az Európai Bizottság adatai szerint az EU juh- és kecskeimportja (élő állat és hús) több mint 1 százalékkal, 158 ezer tonnára nőtt 2015 első nyolc hónapjában az előző év azonos időszakához képest. A legnagyobb beszállító Új-Zéland volt csaknem 88 százalékos részesedéssel. A nemzetközi piacon értékesített juh- és kecskehús, valamint élő állat mennyisége (43 ezer tonna) 20 százalékkal volt kevesebb 2015. január-augusztus között az előző év azonos időszakához viszonyítva. Az export 62 százaléka Líbiába és Jordániába irányult. A Líbiába szállított mennyiség 19 százalékkal csökkent, míg Jordániába 54 százalékkal bővült a kivitel. A közösség az idei év első nyolc hónapjában nettó importőr volt juh- és kecskehúsból.

Az Európai Bizottság rövid távú előrevetítése szerint az EU juh- és kecskehústermelése 1,5 százalékkal, 893 ezer tonnára növekedhet 2015-ben, további emelkedés nem várható 2016-ban. A közösség juh- és kecskehúsimportja várhatóan 1 százalékkal nő 2015-ben, és további 1,5 százalékkal 2016-ban. Az Európai Unió juh- és kecskehúsexportja 25 százalékkal eshet az idén, azonban 2016-ban stagnálás várható. Az EU-ban a juh- és a kecskehús fogyasztása 2 százalékkal növekedhet 2015-ben, és nem változik jelentősen 2016-ban. Az egy főre jutó fogyasztás 1,8 kg körül alakulhat az idén és a következő évben is. Az EU-ban a könnyű bárány ára a szezonális hatásoknak megfelelően alakult az idén: az év első negyvenhat hetében 6 százalékkal volt magasabb az előző évinél. A nehéz bárány ára több mint 1 százalékkal emelkedett.

A Magyarországon született bárányok legnagyobb része exportra kerül. A KSH adatai szerint az élő bárány kivitele 5 százalékkal csökkent 2015 első nyolc hónapjában a 2014. januártól augusztusig tartó időszakhoz képest. Az export értéke forintban kifejezve 7 százalékkal mérséklődött. A kivitelből 90 százalékkal részesedő Olaszországba 5 százalékkal kevesebb bárány került a megfigyelt időszakban. Romániába a kiszállítás volumene több mint a kétszeresére emelkedett, míg Franciaországba csaknem a felére esett. A juh- és bárányhús exportjának mennyisége 20 százalékkal, az értéke pedig 32 százalékkal emelkedett. Legnagyobb mennyiségben Svájcba és Jordániába értékesítettek juhhúst a magyar exportőrök. A Svájcba szállított mennyiség 7 százalékkal nőtt. A Romániából vásárolt élő bárányok mennyisége csaknem 19 százalékkal emelkedett 2015 első nyolc hónapjában az előző év hasonló időszakához képest. Magyarországon a könnyű bárány ára az idei év első negyvenhat hetében nem változott jelentősen, a tavalyi év árszintjének közelében mozgott. Az élénkülő kereslet hatására november elején megkezdődött a bárány árának emelkedése, és ez a tendencia tovább folytatódhat novemberben és decemberben is.

Forrás:AKI- Agrárpiaci jelentések

0 hozzászólás
0

Kapcsolódó bejegyzések