Főoldal HírekEgyéb A lábunk előtt hevernek, mégsem használjuk ki őket alapanyagként

A lábunk előtt hevernek, mégsem használjuk ki őket alapanyagként

by Varga Sándor

Kertjeinkben, utcáinkon vagy az erdők szélén ott találhatók azok az éltető, tápláló kincsek – valósággal a lábunk alatt. Ha szánunk rá időt és nyitott szemmel járunk, rengeteg táplálékot és gyógyhatású növényt fedezhetünk fel. Nézzük, melyek ezek!

Keszegsaláta (Lactuca serriola)

Ez a növény még a legszélsőségesebb körülmények között is képes életre kelni, gyakran gyökeret eresztve a felforrósodott betonrepedésekben vagy a legkisebb törmelékhalmokban. Érdekessége, hogy a gazdag növényzetű területeken ritkán találkozhatunk vele, ám a megbolygatott, sebesült talajon gyorsan megtelepszik, és egészen a fagyokig hűségesen jelen van – írja Amrein Tamásné Miskolczi Boglárka, kertészmérnök és szociológus, az egy.hu szerzője.

A keszegsalátáról az első írásos emlékeket Hérodotosz jegyezte fel, aki perzsa lakomákon látott először salátaleveleket. Az ókorban már elismerték termesztett változatait és nyugtató hatását. Arisztotelész is említi kedvelt csemegeként, míg a legenda szerint Augustus császár egy súlyos betegségéből való felépülését ennek a növénynek tulajdonította, ezért oltárt is emelt gyógyító erejének tiszteletére. Évszázadokon át használták afrodiziákumként, szemölcsirtóként, gyomor- és bélrendszeri panaszok, valamint légúti problémák enyhítésére.

Virágzás idején termeli a legtöbb tejnedvet, melyet a népi gyógyászat emésztésserkentő, nyugtató, altató és fájdalomcsillapító hatása miatt alkalmaz. Zsenge levelei salátaként fogyaszthatók, de ügyeljünk arra, hogy virágzáskor keserűvé válhatnak, és egyéni érzékenységtől függően mérgező hatásúak is lehetnek. Éppen ezért fontos, hogy használat előtt kellő tájékozottsággal járjunk el.

0 hozzászólás
0

Kapcsolódó bejegyzések